Kliny ziemniaczane w piekarniku

Kliny ziemniaczane w piekarniku to jeden z najprostszych sposobów na to, by ziemniaki były naprawdę pyszne. I mają wiele naz: kliny, wiejskie ziemniaki, wedges, kliny ziemniaczane i inne: oto przepis, dzięki któremu kliny ziemniaczane z piekarnika będą naprawdę chrupiące i pikantne.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg młodych ziemniaków
1/2pęczka rozmarynu
1/2pęczka tymianku
3łyżki oliwy z oliwek
2łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

305 Kalorie
43 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować ziemniaki

Ziemniaki przepołowić i pokroić w kliny. Umyć je dokładnie w dużej misce z zimną wodą.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować zioła

Umyć rozmaryn i tymianek, osuszyć, oderwać listki od łodyżek i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.

Mieszać i piec

Ziemniaki dobrze odsączyć i wymieszać w misce z przyprawami, oliwą i ziołami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40 minut aż do uzyskania pożądanego stopnia przyrumienienia.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.

Dodaj komentarz