Kurczak z frytownicy na gorące powietrze
W naszym menu jest dzisiaj kurczak z gorącego frytownicy na gorące powietrze z pyszną, pikantną marynatą. W zależności od modelu frytownicy na gorące powietrze można umieścić kurczaka w koszu do smażenia lub – jak w przypadku naszej frytownicy VitAir – na rożnie. Równomierna rotacja sprawia, że kurczak jest chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty i delikatny. Dziś pokażemy Ci nasz prosty przepis, który z pewnością sprawi, że ślinka napłynie Ci do ust.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 1 mały kurczak gotowy do przyrządzenia | |
| 5 cebul perłowych alternatywnie 2 cebule | |
| 2gałązki tymianku | |
| 4łyżki oleju roślinnego | |
| 1łyżeczka proszku do pieczenia | |
| 2łyżk miodu | |
| 2 łyżki soku z cytryny | |
| 1łyżeczka słodkiej papryki w proszku | |
| 1łyżeczka wędzonej papryki w proszku alternatywnie więcej słodkiej papryki w proszku | |
| sól i pieprz do smaku | 
przybory
| Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie z rożnem | |
| sznurek kuchenny | |
| wykałaczki | 
Informacje żywieniowe
					524
											Kalorie
									
							
					9 g
											Węglowodany
									
							
					32 g
											Tłuszcz
									
							
					50 g
											Białko
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Marynata
Wymieszać olej, paprykę w proszku, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, aż powstanie gładka masa.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Przygotować kurczaka
Opłukać kurczaka i osuszyć. Doprawić wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Obrać cebulę perłową, umyć zioła i osuszyć. Cebulę i zioła umieścić w środku kurczaka. Zamknąć wykałaczkami. Związać udka i skrzydełka sznurkiem kuchennym.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Zamarynować kurczaka
Równomiernie rozprowadzić marynatę na kurczaku. marynować w lodówce przez 30 minut. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				4.			
				
					
			
			Upiec kurczaka
Umieścić kurczaka na rożnie lub w koszu do smażenia frytownicy na gorące powietrze i grillować w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości kurczaka.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Z przepisu można przygotować 4 porcje, zakładając, że cały kurczak jako główny posiłek wystarczy dla około 4 osób. 			
					
				Do przepisu należy użyć gotowego do przyrządzenia kurczaka. Można go kupić w supermarkecie lub u rzeźnika. Oznacza to, że podroby, pióra i itp. zostały już usunięte, dzięki czemu kurczaka można od razu przyrządzić. 			
					
				Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		



