Kurczak z frytownicy na gorące powietrze

W naszym menu jest dzisiaj kurczak z gorącego frytownicy na gorące powietrze z pyszną, pikantną marynatą. W zależności od modelu frytownicy na gorące powietrze można umieścić kurczaka w koszu do smażenia lub – jak w przypadku naszej frytownicy VitAir – na rożnie. Równomierna rotacja sprawia, że kurczak jest chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty i delikatny. Dziś pokażemy Ci nasz prosty przepis, który z pewnością sprawi, że ślinka napłynie Ci do ust.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 mały kurczak gotowy do przyrządzenia
5 cebul perłowych alternatywnie 2 cebule
2gałązki tymianku
4łyżki oleju roślinnego
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżk miodu
2 łyżki soku z cytryny
1łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1łyżeczka wędzonej papryki w proszku alternatywnie więcej słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie z rożnem
sznurek kuchenny
wykałaczki

Informacje żywieniowe

524 Kalorie
9 g Węglowodany
32 g Tłuszcz
50 g Białko

PRZYGOTOWANIE

1.

Marynata

Wymieszać olej, paprykę w proszku, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, aż powstanie gładka masa.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować kurczaka

Opłukać kurczaka i osuszyć. Doprawić wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Obrać cebulę perłową, umyć zioła i osuszyć. Cebulę i zioła umieścić w środku kurczaka. Zamknąć wykałaczkami. Związać udka i skrzydełka sznurkiem kuchennym.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamarynować kurczaka

Równomiernie rozprowadzić marynatę na kurczaku. marynować w lodówce przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec kurczaka

Umieścić kurczaka na rożnie lub w koszu do smażenia frytownicy na gorące powietrze i grillować w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości kurczaka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Z przepisu można przygotować 4 porcje, zakładając, że cały kurczak jako główny posiłek wystarczy dla około 4 osób.
Do przepisu należy użyć gotowego do przyrządzenia kurczaka. Można go kupić w supermarkecie lub u rzeźnika. Oznacza to, że podroby, pióra i itp. zostały już usunięte, dzięki czemu kurczaka można od razu przyrządzić.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz