Łosoś z zielonymi szparagami

Łosoś z zielonymi szparagami: czy istnieje przepis, który bardziej uosobia świeżość i wiosnę? Nie sądzimy. Wraz ze świeżymi ziołami i kilkoma pomidorkami cherry ten przepis jest nie tylko szybki i łatwy do wykonania – jest również super zdrowy i dostarcza mnóstwo białka. Idealny na ciepłe dni. Wszystko przygotowuje się bardzo prosto na patelni i w piekarniku. Dlaczego nie wypróbować tego samemu?

Oceń nasz przepis!
Łosoś z zielonymi szparagami Łosoś z zielonymi szparagami: czy istnieje przepis, który bardziej uosobia świeżość i wiosnę? Nie sądzimy. Wraz ze świeżymi ziołami i kilkoma pomidorkami cherry ten przepis jest nie tylko szybki i łatwy do wykonania – jest również super zdrowy i dostarcza mnóstwo białka. Idealny na ciepłe dni. Wszystko przygotowuje się bardzo prosto na patelni i w […]
5 1 5 1
5

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
600 g filetu z łososia
400 g zielonych szparagów
200 g pomidorków koktajlowych
8 ząbków czosnku
4gałązki rozmarynu
4gałązki tymianku
2łyżki cukru
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Przybory
Naczynie do zapiekanek

Informacje żywieniowe

473 Kalorie
19 g Węglowodany
27 g Tłuszcze
38 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Aby to zrobić, chwyć szparagi luźno za oba końce i zegnij je. W ten sposób odrywa się dokładnie ta niejadalna, zdrewniała część. Pomidory umyć, rybę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Czosnek obrać i docisnąć nożem. Umyć zioła i otrząsnąć do sucha.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotować szparagi

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Dodać połowę czosnku, rozmaryn i tymianek. Dodać szparagi i smażyć przez około 5 minut. Dodać cukier, mieszać przez 2 minuty i polać octem balsamicznym.
Oznacz jako zakończone
4.

Dodać pomidory

Dodać pomidory i smażyć przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania.
Oznacz jako zakończone
5.

Zrumienić łososia

Na patelnię dodać pozostałą oliwę, czosnek, rozmaryn i tymianek i podgrzać. Dodać łososia i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
6.

W piekarniku

Dodać rybę do szparagów w formie do pieczenia, posypać ziołami i pozostałym olejem do smażenia. Gotować w piekarniku przez ok. 10 minut, aż pomidory lekko się rozpadną.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF