Łosoś z zielonymi szparagami
Łosoś z zielonymi szparagami: czy istnieje przepis, który bardziej uosobia świeżość i wiosnę? Nie sądzimy. Wraz ze świeżymi ziołami i kilkoma pomidorkami cherry ten przepis jest nie tylko szybki i łatwy do wykonania – jest również super zdrowy i dostarcza mnóstwo białka. Idealny na ciepłe dni. Wszystko przygotowuje się bardzo prosto na patelni i w piekarniku. Dlaczego nie wypróbować tego samemu?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
600 g filetu z łososia | |
400 g zielonych szparagów | |
200 g pomidorków koktajlowych | |
8 ząbków czosnku | |
4gałązki rozmarynu | |
4gałązki tymianku | |
2łyżki cukru | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
1łyżka octu balsamicznego | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Naczynie do zapiekanek |
Informacje żywieniowe
473
Kalorie
19 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcze
38 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Aby to zrobić, chwyć szparagi luźno za oba końce i zegnij je. W ten sposób odrywa się dokładnie ta niejadalna, zdrewniała część. Pomidory umyć, rybę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Czosnek obrać i docisnąć nożem. Umyć zioła i otrząsnąć do sucha.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotować szparagi
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Dodać połowę czosnku, rozmaryn i tymianek. Dodać szparagi i smażyć przez około 5 minut. Dodać cukier, mieszać przez 2 minuty i polać octem balsamicznym.
Oznacz jako zakończone
4.
Dodać pomidory
Dodać pomidory i smażyć przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania.
Oznacz jako zakończone
5.
Zrumienić łososia
Na patelnię dodać pozostałą oliwę, czosnek, rozmaryn i tymianek i podgrzać. Dodać łososia i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
6.
W piekarniku
Dodać rybę do szparagów w formie do pieczenia, posypać ziołami i pozostałym olejem do smażenia. Gotować w piekarniku przez ok. 10 minut, aż pomidory lekko się rozpadną.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.