Obazda
Obazda to bawarski klasyk, którego nie powinno zabraknąć na żadnym porządnym poczęstunku. Pasta serowa składa się głównie z camemberta. Należy dodać masło, cebulę i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, że obazda oznacza w języku górnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej również jako Obatzter lub Obatzda) podaje się smacznego precla lub gruby kawałek chleba pszennego. Wprowadź na swój stół atmosferę Oktoberfestu oraz prawdziwy bawarski klimat i wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g Camembert dojrzały | |
50 g masła | |
1/2 cebuli lub dymka | |
1łyżeczka kminku | |
1łyżeczka słodkiej papryki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
294
Kalorie
2 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Pozostawić masło, aby doszło do temperatury pokojowej. Pokrój camembert w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj obazdę
Camembert wymieszaj z mieloną papryką oraz kminkiem i lekko rozgnieć. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca. Stopniowo dodawać zmiękczone masło, aż powstanie kremowa pasta do smarowania. Dodajemy cebulę i doprawiamy pastę solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Niektórzy lubią dodać do obazdy dużą łyżkę serka śmietankowego dla dodatkowego kremowego posmaku. Przepis można sobie kreatywnie dostosować, również z innymi ziołami i przyprawami.
Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.