Pieczona dynia

Pieczona dynia to chyba najprostszy sposób na przygotowanie tego pysznego warzywa. Czy to w postaci klinów, czy małych kostek, pieczona dynia jest naprawdę świetnym dodatkiem do dania głównego, ale także świetną przekąską. A świetne w tym jest to, że możesz doprawić swoją dynię dokładnie tak, jak lubisz najbardziej. Najchętniej używamy rozmarynu lub tymianku, czosnku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Ale można też doprawić dynię innymi ziołami lub nasionami, np. sezamem. Aby wydobyć słodycz, używamy odrobiny miodu.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 średnia dynia Hokkaido ok. 1-1,3 kg
2łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1/2pęczka rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

158 Kalorie
26 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Obrać czosnek i cebulę, a następnie grubo posiekać. Dynię przepołowić, usunąć pestki i pokroić w kliny. Rozmaryn umyć, otrząsnąć do sucha i oskubać liście z łodyg.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
3.

Doprawić dynię

Kliny dyni wymieszać z oliwą, miodem, czosnkiem, cebulą, rozmarynem, solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec dynię

Dynię piec przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli lubisz ser feta, w ostatnich minutach pokrusz około 50 g nad dynią. Uwielbiamy to połączenie!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.

Dodaj komentarz