Pomidory nadziewane

Faszerowane pomidory są szybkie do zrobienia, ale nadal są wyjątkowym dodatkiem – na następnego grilla lub po tak po prostu. Wegetariańskie nadzienie z kuskusu nadaje przepisowi orzechową i pikantną nutę. Wtajemniczeni wiedzą, że parmezan nie jest wegetariański. Dlatego wszystkim wegetarianom polecamy, aby przy zakupie szukali sera typu wegetariańskiego. Jeśli pominiesz całkowicie ser lub użyjesz wegańskiej alternatywy, przepis można szybko przerobić na wegański. Smacznego!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 duże pomidory
100 g kuskusu
140 ml wody
1szczypta cukru
1 cytryna
1/4pęczka pietruszki
100 g startego wegetariańskiego parmezanu
1szczypta soli

Informacje żywieniowe

195 Kalorie
21 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
12 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować kuskus

Zagotować wodę z cukrem i solą, zalać kuskus i zostawić do napęcznienia.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować składniki

Pietruszkę umyć, otrząsnąć do sucha i drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć na tarce połowę parmezanu. Dodać wszystko do kuskusu.
Oznacz jako zakończone
3.

Wydrążyć pomidory

Pomidory umyć, odciąć górę i usunąć miąższ. Miąższ owoców wymieszać z kuskusem.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 180°C na termoobiegu.
Oznacz jako zakończone
5.

Napełnić pomidory

Włożyć nadzienie do pomidorów, zetrzeć pozostały parmezan na wierzch i założyć pokrywkę. Piec przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jeśli masz grill z pokrywką, możesz spokojnie ugotować pomidory na grillu. Po prostu grilluj w pośrednim ogniu, a nie bezpośrednio nad płomieniem, z zamkniętą pokrywką, aż ser się rozpuści.

Dodaj komentarz