Quiche z nadzieniem z tuńczyka i szpinaku

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g mąki
1 jajko
125 g masła
1szcypta soli
200 ml śmietany
2 jajka
1puszka tuńczyka (w soku)
200 g szpinaku (świeżego)
1garść nerkowców
1 cebula
100 g Gouda
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz (do smaku)
Sprzęt
Folia spożywcza
Forma tarta

Informacje żywieniowe

510 kalorie
34 węglowodany
34 tłuszczu
13g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto:

Z mąki, jajka, zimnego masła i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię i schładzaj przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Nadzienie:

Obierz i posiekać cebulę. Dobrze odsącz tuńczyka. Grubo posiekaj orzechy nerkowca. Umyj i osusz szpinak.
Oznacz jako zakończone
3.

Ubij śmietanę z jajkami, dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Goudę pokrój w plasterki.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200 °C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozwałkuj ciasto

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, tak aby było nieco większe niż forma. Wyłóż formę ciastem i lekko dociśnij. Nakłuj wielokrotnie widelcem.
Oznacz jako zakończone
6.

Upiec!

Umieść szpinak, tuńczyka i nerkowce w formie i zalej mieszaniną ze śmietaną. Posyp Goudą i piecz ok. 45 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz