Skubaniec cesarski

Cesarski skubaniec to chyba najbardziej znany austriacki deser. Gęste ciasto naleśnikowe (w Austrii nazywane również palatschinken) z rodzynkami smaży się na dużej patelni, a następnie dzieli na małe smaczne kawałki. Posypać powierzchnię cukrem pudrem, pysznym sosem waniliowym, kompotem lub jabłkami: kto by się oparł? Dziś mamy szybki i łatwy przepis. Lubisz naleśniki i dania z ciasta naleśnikowego? W takim razie koniecznie powinieneś spróbować naszych naleśników z serem, blinis lub red velvet naleśniki!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
140 g mąki
50 g cukru
4 jajka
150ml mleka
50 g rodzynek
1łyżeczka proszku do pieczenia
30 g masła
1szczypta soli
20 g cukru pudru
Przybory
1 1 duża patelnia

Informacje żywieniowe

375 Kalorie
54 g Węglowodany
13 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Rozdziel jajka. Żółtka wymieszać z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Odstawić na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Ubić pianę z białek

Białka z solą ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Dodajemy rodzynki.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie

Na patelni roztopić połowę masła. Wlewamy ciasto i pozwalamy mu zastygnąć. Po odwróceniu rozdzielić na małe kawałki i dodać pozostałe masło. Podawać z cukrem pudrem i sosem waniliowym, kompotem lub jabłkami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.
 Zapisz jako PDF