Wegański sos czosnkowy
Wegański sos czosnkowy jest szybki w przygotowaniu, super smaczny i uniwersalny: do wrapów, na następne przyjęcie przy grillu czy po prostu do maczania warzywnych chipsów – ten sos zajmie stałe miejsce w Twoim menu. Dzięki jogurtowi sojowemu dip jest całkowicie pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, a jednocześnie ma taki sam smak jak inne sosy. Chcesz od razu użyć sosu? W takim razie polecamy nasz wegański wrap zawijany!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g jogurtu sojowego | |
2 ząbki czosnku | |
1 limonka | |
1łyżeczka soli morskej | |
1łyżeczka cukru | |
pieprz do smaku |
Pomocnicy
tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
38
kalorie
4 g
węglowodany
1 g
tłuszcze
2 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Obrać czosnek i bardzo drobno posiekać. Zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć połowę soku.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać sos czosnkowy
Wymieszać jogurt sojowy, czosnek, cukier, sól, sok i skórkę z limonki. Doprawić sos pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.