Zajączki wielkanocne

1 Stunde

Prosty

30 Portionen

Te ciasteczka w kształcie wielkanocnych zajączków nie tylko wyglądają bardzo uroczo, ale także pysznie smakują! Poznaj nasz łatwy przepis na ciasteczka w kształcie króliczków i zachwyć dzieci i dorosłych swoimi umiejętnościami pieczenia w tę Wielkanoc. Podstawą wielkanocnych ciasteczek jest proste kruche ciasto według przepisu 1-2-3. To znaczy: jedna część cukru, dwie części masła, trzy części mąki. Takie proste i takie smaczne! Masz ochotę na więcej przepisów wielkanocnych? Mamy dla Was jeszcze kilka innych propozycji!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 g mąki typ 405
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1szcypta soli
Utensilien
Ausstechförmchen in Hasenform
Schleifenband und Zuckerperlen Optional

Informacje żywieniowe

99 kalorie
11 g węglowodany
6 g tłuszcze
1 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj ciasto

Wymieszaj cukier i zimne masło. Dodaj jajko i mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw do ostygnięcia przez 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 175 °C (góra/dół).
Oznacz jako zakończone
3.

Rozwałkuj ciasto

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm i wytnij zajączki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Do każdego ciasteczka można wcisnąć perełkę cukrową, aby zrobić ogonek.
Oznacz jako zakończone
4.

Piecz ciastka

Piecz ciastka przez 10 minut. Po ostygnięciu udekoruj je wstążką według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Z ciasta można przygotować około 30 ciasteczek, więc jedna porcja to mniej więcej jedno ciasteczko.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz