Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora to nasz dzisiejszy superprzepis. Łączy w sobie zdrowe warzywa z kremowym sosem i serem – to idealne połączenie. Do białej kapusty dołączają brokuły i pory. Dzięki śmietanie i serowi nabierają naprawdę kremowej konsystencji i w krótkim czasie można wyczarować wspaniały przepis na danie po pracy, które z pewnością da Ci więcej niż mrożona pizza. Czy lubisz kalafiora? W takim razie koniecznie musisz spróbować naszej zupy z kalafiora z porem!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kalafior
300 g brokułów
1 por
1 cebula
100 ml białego wina
200 ml wywaru warzywnego
100 ml bitej śmietany
100 g sera Gouda
50 g parmezanu
1łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Narzędzia
Forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

317 Kalorie
9 g Węglowodany
20 g Tłuszcze
18 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować kalafior i brokuły

Umyć kalafior i brokuły, usunąć zieleninę i pokroić na małe różyczki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować cebulę i por

Obrać i drobno posiekać cebulę. Umyć por i pokroić go w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
3.

Poddusić

Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć cebulę przez 2 minuty. Dodać por i smażyć przez kolejne 3 minuty. Odgazować białym winem.
Oznacz jako zakończone
4.

Wymieszać z sosem

Zmniejszyć ilość białego wina do 1/3, dodać ubitą śmietanę i wywar warzywny, a następnie gotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozgrzać piekarnik

Zetrzeć na tarce sery Gouda i Parmezan. Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
6.

Upiec zapiekankę

Umieścić brokuły i kalafior w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać serem. piec przez 25 minut, aż ser się zrumieni, a warzywa będą miękkie.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.

Dodaj komentarz