Te 5 przepisów jest łatwe do przygotowania nawet ze starszymi składnikami
Czy odkryłeś starsze produkty spożywcze tkwiące w lodówce lub spiżarni, których dni już na pierwszy rzut oka zostały policzone? Bez paniki, nie muszą jeszcze trafić do kosza. Ze starszych składników można też wyczarować smaczny obiad lub kolację. Przynosimy wam wskazówki dotyczące 5 typowych słowackich potraw, które możecie wygodnie stworzyć ze starszych składników.
Chleb w jajku ala król dań ze starszych potraw
Klasyczne, z serem, musztardą, czosnkiem, szynką, a nawet Nutellą. Wyobraźnia nie ma granic, chleb w jajku można przygotować na naprawdę różne sposoby. Ważne jest jednak to, że do jego podstawowej wersji wystarczy stary chleb, roztrzepane jajko i szczypta soli. Nasza tajna rada – jeśli nie masz w domu starszego chleba, spróbuj z bułką lub czerstwym knedlikiem Smak pozostanie pyszny, ciasto będzie wyjątkowo miękkie i puszyste.
Haluszki z bryndzą (i inne)
Jeśli w Twojej spiżarni leżą starsze ziemniaki, to jest powód do radości. Na obiad można wyczarować proste i smaczne gnocchi ziemniaczane. Wystarczy rozrobić starte ziemniaki z półgrubą mąką, dodać odrobinę wody i jajko i postawić do zagotowania. Gotowe gnocchi wymieszaj z bryndzą lub wybierz wariant z serem, pesto szpinakowym czy nawet kapustą.
Zemlovka
Masz ochotę na coś słodkiego i prostego zarazem? Twój wybór może paść na klasyczną bułkę. Można użyć czerstwych bułek, jajek, mleka i cukru. Roladki można wypełnić jabłkami lub twarogiem, w zależności od upodobań. W każdym razie nie zapomnij doprawić go odpowiednimi przyprawami, aby doznania z jedzenia były idealne.
Pieróg z ziemniakami
Masz dość tradycyjnych dodatków jak ryż czy ziemniaki? Nie ma problemu, jest inny sposób. Sprawdzą się bułki lub bułeczki z poprzedniego dnia. Wymieszaj je z jajkiem, mlekiem i solą, możesz też dodać pietruszkę, aby nadać dodatkowy smak i kolor. Odpowiednio dopraw i podaj nowość ugotowaną ze starszych potraw.
Ryż smażony z warzywami i grzybami
Czy twój ryż wzrósł od poprzedniego obiadu? Nieważne, z tym też sobie poradzisz. Wystarczy dodać mrożone lub wcześniej ugotowane warzywa, ewentualnie pokrojone pieczarki, wszystko razem podsmażyć, odpowiednio doprawić i w mig otrzymamy wspaniały ciepły obiad. Nawet nie będziesz wiedziała, że to ze starszego jedzenia.
Więcej informacji o tym, jak być odpowiedzialnym za środowisko, można znaleźć na naszej stronie Bądź bardziej odpowiedzialny, bądź bardziej ECO.