Dip groszkowy
Dip z groszku to prosty i genialny pomysł na wzbogacenie kuchni o dip w stylu vege. Puree z groszku dobrze smakuje jako wegańska pasta kanapkowa, ale można je również wykorzystać jako dip do chleba, paluszków warzywnych lub klinów z ziemniaków. Dip jest super szybki i łatwy do zrobienia. Ten dip groszkowy w żywym kolorze jest więc prawdziwym uniwersalnym produktem w kuchni wegańskiej. Spróbuj zrobić go sam!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g groszku | |
70 ml wywaru warzywnego | |
1 cytryna organiczna | |
1/2pęczka mięty | |
1/2pęczka pietruszki | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Blender lub blender ręczny |
Informacje żywieniowe
121
kalorie
15 g
węglowodany
1 g
tłuszczu
9 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Zagotuj groszek
Gotuj groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-4 minuty. Osobno zamieszaj wywar warzywny i doprowadź do wrzenia.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj zioła
Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok. Umyj pietruszkę i miętę, osusz i grubo posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.
Zmiksuj dip
Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą miksera lub blendera, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia lub podawaj natychmiast.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.