Zrób swoją własną sól selerową

Sól selera jest świetną alternatywą dla zwykłej soli. Suszony i sproszkowany seler jest aromatycznym dodatkiem, w prosty sposób zmniejszającym spożycie soli. Za pomocą suszarki do produktów spożywczych możesz z łatwością przygotować własny zamiennik soli z selera i samemu wypróbować, w których potrawach smakuje on najlepiej. Miłej zabawy podczas przyrządzania!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg selera naciowego
Sprzęt
suszarka do owoców
mikser

Informacje żywieniowe

206 kalorie
22 g węglowodany
2 g tłuszczu
12 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Seler oczyść i dobrze osusz. Pokrój seler na małe kawałki i umieść na poziomach dehydratora.
Oznacz jako zakończone
2.

Odwodnij i wymieszaj

Susz przez 10 godzin w temperaturze 42°C, a następnie zmiksuj w blenderze na proszek. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF