Falafel
Domowy falafel? To nie jest takie trudne. Ponieważ małe kulki z ciecierzycy można bardzo szybko uformować i bardzo łatwo upiec w piekarniku lub we frytownicy na gorące powietrze. Czy wiesz? Falafel wywodzi się z kuchni arabskiej i jest obecnie znany na całym świecie. Już to świadczy o tym, jak pyszne są te małe kuleczki. Smakują wyjątkowo świeżo i pikantnie dzięki świeżej kolendrze, pietruszce i pysznym przyprawom. Spróbuj tych kulek i wykorzystaj je później – na przykład w naszym wegańskim falafelu zawijanym!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
240 g ciecierzycy (z puszki lub słoika) | |
1 cebula | |
3 ząbki czosnku | |
1łyżeczka kminku | |
1/4pęczka świeżej kolendry | |
1/2pęczka świeżej pietruszki | |
1łyżeczka kurkumy | |
5łyżek mąki | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
4łyżki oliwy z oliwek |
Pomocnicy
Mikser | |
Frytownica na gorące powietrze opcjonalny |
Informacje żywieniowe
340
kalorie
28 g
węglowodany
20 g
tłuszcze
7 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Opłukać ciecierzycę i dobrze odsączyć. Obrać i grubo posiekać cebulę i czosnek. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć i grubo posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać składniki
Ciecierzycę, cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę, kmin rzymski, kurkumę i 2 łyżki oliwy z oliwek zmiksować w blenderze na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, aż powstanie zwarte, plastyczne i jednolite ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.
Uformować falafel
Z ciasta uformować ok. 12 kulek o jednakowej wielkości.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec falafel
Posmarować falafel pozostałą oliwą z oliwek i piec albo we frytownicy na gorące powietrze w temperaturze 190°C przez 15 minut, obracając od czasu do czasu, albo w piekarniku na tym samym ustawieniu.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada 4 falafelom.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.