Cevapcici w chlebie pita
Cevapcici w chlebku pita to dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujemy czegoś sensownego do jedzenia, ale nie mamy czasu, żeby wygodnie usiąść. Cevapcici ze świeżą sałatą, ogórkiem i pomidorem. Dodaj wybrany przez siebie sos – my lubimy używać naszego wegańskiego sosu czosnkowego. Ale oczywiście ajvar również doskonale pasuje do tego połączenia. Wypróbuj to i stwórz własne dzieło z podanego przepisu! Przy okazji: takie danie można też podać do grilla. Wystarczy położyć wszystkie składniki na stole i każdy może napełnić swój chleb pita tak, jak lubi najbardziej!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 małe chlebki pita alternatywnie kieszonki pita | |
4porcje cevapcici | |
4 liście sałaty | |
40 g ogórka | |
1 pomidor | |
1 czerwona cebula | |
4porcje wegańskiego sosu czosnkowego | |
4porcje ajwaru |
Informacje żywieniowe
538
Kalorie
53 g
Węglowodany
22 g
Tłuszcze
29 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Umyć ogórek i pomidor. Obrać cebulę i pokroić wszystko w cienkie plasterki. Umyć sałatę i osuszyć ją. Nakroić kieszonkę w chlebie pita i nieco odwinąć.
Oznacz jako zakończone
2.
Wypełnić chlebki pita
Posmarować wnętrze chleba sosem czosnkowym. Wypełnić sałatą, ogórkiem, pomidorem, cebulą i cevapcici. Podawać z sosem czosnkowym i ajvarem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.