Sos pomidorowy do pizzy
Przygotowanie własnego sosu pomidorowego do pizzy jest szybkie i proste. Ponadto można doprawić i udoskonalić sos według własnego smaku i dokładnie wiedzieć, co wchodzi w jego skład, zamiast wybierać gotowy z półki. A więc: zaczynamy! Zrób swój własny sos pomidorowy i zachwyć gości na następnej imprezie z pizzą lub po prostu zafunduj sobie chwilę prawdziwego rozkoszy we własnym zakresie.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g pomidorów (pokrojonych z puszki lub świeżych) | |
1łyżka oregano | |
2gałązki świeżej bazylii | |
1łyżka przecieru pomidorowego | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
1 łyżeczka cukru trzcinowego | |
1 łyżka oliwy z oliwek | |
sól i pieprz (do smaku) |
przybory
Mikser opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
64
Kalorie
6 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
umyć i pokroić w kostkę pomidory (jeśli masz świeże). Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Poddusić
na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej cebulę i czosnek przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotować sos
dodać wszystkie pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1 minutę. Pozostawić do ostygnięcia. W zależności od upodobań po ostudzeniu sos pomidorowy można zmiksować. W szczelnie zamkniętym słoiku można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja wystarcza na jedną pizzę.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.