Sałatka z kalarepy i jabłek

Sałatka z kalarepy z jabłkami to doskonała alternatywa dla klasycznej zielonej sałaty. Jabłko nadaje przepisowi świeżości i doskonale harmonizuje z orzechami włoskimi, rukolą i czerwoną cebulą. Wypróbuj tę niezwykłą kombinację i daj się zaskoczyć!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kalarepa ok. 300 g
1 jabłko ok. 150 g
10 g orzechów włoskich
1/2 czerwonej cebuli
50 g rukoli
Sos
2łyżki białego octu winnego
2łyżki oliwy z oliwek
2łyżki syropu z agawy
sól i pieprz do smaku
Sprzęt

Informacje żywieniowe

287 Kalorie
24 g Węglowodany
18 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Sałatka

Kalarepę obrać, pokroić na ćwiartki i pokroić w cienkie plastry za pomocą krajalnicy. Wymieszać z solą i odstawić na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować dressing

Wymieszać wszystkie składniki dressingu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować składniki

Orzechy włoskie grubo posiekać. Jabłko umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i cienkie plasterki. Umyć rukolę i osuszyć ją. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski.
Oznacz jako zakończone
4.

Przygotować sałatkę

Wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF