Warzywa z piekarnika
Warzywa z piekarnika są łatwe do przyrządzenia, zawsze dobrze smakują, a na dodatek są zdrowe. Czego chcieć więcej? W tym przepisie pokażemy, jak my lubimy przyprawiać warzywa z blachy. Co w tym dobrego? Jest to mniej więcej przepis podstawowy. W zależności od tego, co masz w domu, możesz oczywiście dodać do warzyw z piekarnika wszystko, na co masz ochotę. Trochę dyni jesienią lub trochę słodkiego ziemniaka? Twoja kreatywność nie ma granic.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 ziemniaki ugotowane al dente | |
1 cukinia | |
10 pomidorków koktajlowych | |
1 papryka | |
1 bakłażan | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2gałązki tymianku | |
2gałązki rozmarynu | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
147
Kalorie
14 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Umyć ziemniaki, paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory. Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić warzywa w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować cebulę i czosnek
Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w dużą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować zioła
Umyć rozmaryn i tymianek, otrząsnąć do sucha, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
ozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.
Piec warzywa w piekarniku
Wymieszać dobrze warzywa z mieszanką ziół, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut, aż warzywa osiągną pożądany stopień zarumienienia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.