Warzywa z piekarnika
Warzywa z piekarnika są łatwe do przyrządzenia, zawsze dobrze smakują, a na dodatek są zdrowe. Czego chcieć więcej? W tym przepisie pokażemy, jak my lubimy przyprawiać warzywa z blachy. Co w tym dobrego? Jest to mniej więcej przepis podstawowy. W zależności od tego, co masz w domu, możesz oczywiście dodać do warzyw z piekarnika wszystko, na co masz ochotę. Trochę dyni jesienią lub trochę słodkiego ziemniaka? Twoja kreatywność nie ma granic.
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 ziemniaki ugotowane al dente | |
1 cukinia | |
10 pomidorków koktajlowych | |
1 papryka | |
1 bakłażan | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2gałązki tymianku | |
2gałązki rozmarynu | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
147
Kalorie
14 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Umyć ziemniaki, paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory. Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić warzywa w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować cebulę i czosnek
Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w dużą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować zioła
Umyć rozmaryn i tymianek, otrząsnąć do sucha, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
ozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.
Piec warzywa w piekarniku
Wymieszać dobrze warzywa z mieszanką ziół, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut, aż warzywa osiągną pożądany stopień zarumienienia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.