Warzywa z piekarnika

Warzywa z piekarnika są łatwe do przyrządzenia, zawsze dobrze smakują, a na dodatek są zdrowe. Czego chcieć więcej? W tym przepisie pokażemy, jak my lubimy przyprawiać warzywa z blachy. Co w tym dobrego? Jest to mniej więcej przepis podstawowy. W zależności od tego, co masz w domu, możesz oczywiście dodać do warzyw z piekarnika wszystko, na co masz ochotę. Trochę dyni jesienią lub trochę słodkiego ziemniaka? Twoja kreatywność nie ma granic.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 ziemniaki ugotowane al dente
1 cukinia
10 pomidorków koktajlowych
1 papryka
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
2gałązki tymianku
2gałązki rozmarynu
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

147 Kalorie
14 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Umyć ziemniaki, paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory. Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić warzywa w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować cebulę i czosnek

Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w dużą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować zioła

Umyć rozmaryn i tymianek, otrząsnąć do sucha, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

ozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.

Piec warzywa w piekarniku

Wymieszać dobrze warzywa z mieszanką ziół, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut, aż warzywa osiągną pożądany stopień zarumienienia.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz