Mleko gryczane

To mleko gryczane z cynamonem jest pysznie kremowe i oferuje subtelne ciepło i słodycz. Najpierw namocz surowe ziarna gryki w wodzie z odrobiną octu jabłkowego lub soku z cytryny przez co najmniej 8 godzin lub przez noc. Moczenie gryki w niewielkiej ilości kwasu sprawia, że jest ona łatwiejsza do strawienia, ponieważ organizm może wtedy lepiej przyswajać witaminy i minerały z tych małych ziaren w kształcie serca. Wypróbuj nasz prosty przepis! Przenieś swoje roślinne napoje na wyższy poziom dzięki naszemu ekspresowi do mleka roślinnego!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
40 g kaszy gryczanej obłuszczonej
1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
1szczypta soli morskiej
1szczypta cynamonu
Przybory
Producent mleka roślinnego (Marcia)

Informacje żywieniowe

46 Kalorie
9 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj kaszę gryczaną

Namocz kaszę gryczaną w dużej ilości wody z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny przez co najmniej 8 godzin lub do 24 godzin (zalecane), przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Po kilku godzinach woda staje się mętna.
Oznacz jako zakończone
2.

Opłucz kaszę gryczaną

Grykę płuczemy kilka razy, aż woda będzie czysta.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować urządzenie do produkcji mleka orzechowego

Naciśnij przycisk start, użyj przycisku wyboru, aby wybrać odpowiedni program. Naciskaj przycisk pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada ok. 200 ml mleka gryczanego. Z przepisu można zrobić 3 porcje.
Mleko gryczane świetnie nadaje się do musli, a w szczelnym pojemniku w lodówce zachowa się do 4 dni.
Po zakończeniu pracy ekspresu do mleka roślinnego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Dane żywieniowe są w przybliżeniu obliczone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF