Kurczak z brukułami z patelni

Kurczak z brokułami z patelni to szybki, łatwy i zdrowy posiłek, gdy nie mamy zbyt wielkiej ochoty na gotowanie. Czy to jako szybki posiłek po pracy, meal prep na kilka następnych dni lub w weekend jako zdrowa równowaga dla innych smakołyków, tę patelnie przygotowuje się w zaledwie 30 minut – chrupiącą, świeżą i bardzo zdrową. Zafunduj sobie tę bombę witaminowo-białkową i urozmaicaj ją według własnych upodobań!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
600 g filetu z piersi kurczaka
100 g groszku śnieżnego
3 dymki
2łyżki oleju roślinnego
1pęczek kolendry
70 ml bulionu warzywnego
3łyżki sosu sojowego
1łyżeczka curry w proszku opcjonalnie
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

319 Kalorie
13 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
41 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Filet z piersi kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz i pokrój na kawałki. Umyj brokuły i odetnij różyczki od głąba. Umyj groszek cukrowy. Umyj dymkę i pokrój w cienkie krążki. Kolendrę umyj, osusz drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Blanszowanie warzyw

Brokuły i groszek cukrowy gotuj w dostatecznie osolonej wodzie przez około 3 minuty, a następnie zahartuj (można to zrobić zimną wodą lub w kąpieli lodowej).
Oznacz jako zakończone
3.

Smażenie

Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kurczaka przez około 4 minuty. Wlej wywar z warzyw i sos sojowy. Dodaj groszek cukrowy, brokuły, kolendrę i cebulę dymkę i smaż wszystko przez około 7 minut, aż płyn prawie się wygotuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF