Kurczak z brukułami z patelni
bardzo łatwe
Kurczak z brokułami z patelni to szybki, łatwy i zdrowy posiłek, gdy nie mamy zbyt wielkiej ochoty na gotowanie. Czy to jako szybki posiłek po pracy, meal prep na kilka następnych dni lub w weekend jako zdrowa równowaga dla innych smakołyków, tę patelnie przygotowuje się w zaledwie 30 minut – chrupiącą, świeżą i bardzo zdrową. Zafunduj sobie tę bombę witaminowo-białkową i urozmaicaj ją według własnych upodobań!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
600 g filetu z piersi kurczaka | |
100 g groszku śnieżnego | |
3 dymki | |
2łyżki oleju roślinnego | |
1pęczek kolendry | |
70 ml bulionu warzywnego | |
3łyżki sosu sojowego | |
1łyżeczka curry w proszku opcjonalnie | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
319
Kalorie
13 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
41 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Filet z piersi kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz i pokrój na kawałki. Umyj brokuły i odetnij różyczki od głąba. Umyj groszek cukrowy. Umyj dymkę i pokrój w cienkie krążki. Kolendrę umyj, osusz drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Blanszowanie warzyw
Brokuły i groszek cukrowy gotuj w dostatecznie osolonej wodzie przez około 3 minuty, a następnie zahartuj (można to zrobić zimną wodą lub w kąpieli lodowej).
Oznacz jako zakończone
3.
Smażenie
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kurczaka przez około 4 minuty. Wlej wywar z warzyw i sos sojowy. Dodaj groszek cukrowy, brokuły, kolendrę i cebulę dymkę i smaż wszystko przez około 7 minut, aż płyn prawie się wygotuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.