Oryginalna francuska bagietka

Czy oryginalna francuska bagietka jest przywilejem restauracji czy dobrej piekarni? Gdzie! Wyszukaliśmy i zdobyliśmy oryginalny i bardzo szczegółowy przepis na ten kultowy przysmak. Możesz więc upiec chrupiącą i puszystą francuską bagietkę kiedykolwiek w domu. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, dużo cierpliwości i chęci do “zabawy” z ciastem. Chcesz dowiedzieć się więcej o bagietce? Mamy cały artykuł na ten temat.

Oceń nasz przepis!
Oryginalna francuska bagietka Czy oryginalna francuska bagietka jest przywilejem restauracji czy dobrej piekarni? Gdzie! Wyszukaliśmy i zdobyliśmy oryginalny i bardzo szczegółowy przepis na ten kultowy przysmak. Możesz więc upiec chrupiącą i puszystą francuską bagietkę kiedykolwiek w domu. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, dużo cierpliwości i chęci do “zabawy” z ciastem. Chcesz dowiedzieć się więcej o bagietce? Mamy cały […]
4 1 5 6
4

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg mąki T65 lub T550
700 ml wody
16 g świeże drożdże
22 g soli
Przybory
Robot kuchenny
czysta szmatka kuchenna

Informacje żywieniowe

567 Kalorie
118 g Węglowodany
2 g Tłuszcze
17 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Umieść mąkę, wodę i sól w misce robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez minutę na niskich obrotach przy pomocy haka do ciasta. Dodaj pokruszone drożdże i kontynuuj wyrabianie na niskich obrotach przez kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, gładkie i nieklejące się ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.

Pozwól ciastu wyrosnąć

Pozostaw ciasto w misce i przykryj go wilgotną szmatką. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Oznacz jako zakończone
3.

Wyrabianie ciasta

Oprósz lekko mąką deskę do ciasta i lekko rozwałkuj na niej ciasto. Złóż wszystkie cztery rogi ciasta do środka i uformuj w kulę. Przełóż z powrotem do miski i pozostaw, przykryte, do odpoczynku na 20 minut. Powtórz ten proces i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Oznacz jako zakończone
4.

Dzielenie

Na posypanej mąką desce podziel ciasto na 6 równych porcji. Uformuj z nich kulki. Przykryj czystą szmatką i pozostaw na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 250°C i umieść miskę z wodą w dolnej części piekarnika, aby woda wyparowała podczas pieczenia.
Oznacz jako zakończone
6.

Formuj bagietkę

Uformuj każdy kawałek ciasta w owal, złóż go na środku i rozwałkuj na powierzchni roboczej na kształt bagietki. Umieść bagietki na blasze do pieczenia i pozostaw na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
7.

Upiecz bagietki

Przetnij każdą bagietkę wzdłuż dwa lub trzy razy. Piecz w piekarniku na środkowej półce 15 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są przybliżone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF