Zupa szpinakowa z gorgonzolą

Zupa szpinakowa z gorgonzolą? Tak, nie tylko jako sos do gnocchi czy makaronu, ale także jako samodzielna zupa, to połączenie jest po prostu niesamowite. Jeśli lubicie dość mocny smak gorgonzoli, to jest to zupa dla Was. Jako podstawę ugotuj zupę z ziemniaków i porów oraz wzbogać ją o gorgonzolę i szpinak baby. Zgłodniałeś? Wypróbuj nasz przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 por
300 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
600 ml wywaru warzywnego
150 ml śmietany
200 g młodego szpinaku
60 g gorgonzoli
40 g orzechów włoskich
1łyżka masła
1 organiczna cytryna bio
sól i pieprz do smaku
Przybory
GrandPrix opcjonalnie
lub blender kielichowy

Informacje żywieniowe

373 Kalorie
21 g Węglowodany
27 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Pory umyć i pokroić na duże kawałki. Ziemniaki i czosnek obieramy i kroimy na większe kawałki. Orzechy włoskie uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na delikatnym ogniu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Szpinak umyć i osuszyć.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie zupy

Umieść masło, pory, czosnek i ziemniaki w GrandPrix i włączamy na prędkości 2 w 100°C przez 2 minuty. Zupę można też ugotować w garnku. Dodać wywar i śmietanę oraz gotować zupę w 2 stopniu w temperaturze 90°C przez 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
Oznacz jako zakończone
3.

Zupę rozdrabniamy na puree

Do GrandPrixa dodaj 3/4 szpinaku, gorgonzolę, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy włoskie i delikatnie rozmiksuj zupę przez 1 minutę na prędkości 10. Doprawić solą, pieprzem i podawać z pozostałym szpinakiem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF