Tost rzodkiewkowy
Dziś będziemy radować te najbardziej wymagające języki. Tosty z rzodkiewkami nadają się zarówno na śniadanie, jak i na każdą porę dnia. Ta kanapka ma wszystko, czego pragniesz. Posmarowana oliwą z oliwek z kawałkami buffalo mozzarelli i posiekaną rzodkiewką, ogórkiem i marchewką, bawi się najświeższymi smakami. My mówimy: nie wahaj się, smakuj!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 kromki tostów lub chleba | |
1buffalo mozzarella lub burrata | |
2 rzodkiewki | |
1 marchewka | |
1/4 ogórka | |
1 cebula dymka | |
1/4pęczka bazylii | |
1 cytryna | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
375
Kalorie
16 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcze
15 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Ogórek, dymkę i rzodkiewkę umyć. Obierz marchewki. Pokrój wszystko w bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Odsączyć mozzarellę buffalo. Bazylię umyć i osuszyć.
Oznacz jako zakończone
2.
Zamarynować
Wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok i skórkę z cytryny, rzodkiewkę, ogórek, marchewkę, sól i pieprz. Odstawić na bok.
Oznacz jako zakończone
3.
Opiec tosty
Posmaruj kromki tostów pozostałą oliwą i usmaż na patelni lub na grillu kontaktowym na złoty kolor.
Oznacz jako zakończone
4.
Tost rzodkiewkowy
Na tostach rozsmarować połowę warzywnej marynaty. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posmarować pozostałym dressingiem, posypać bazylią, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone