Tost rzodkiewkowy

Dziś będziemy radować te najbardziej wymagające języki. Tosty z rzodkiewkami nadają się zarówno na śniadanie, jak i na każdą porę dnia. Ta kanapka ma wszystko, czego pragniesz. Posmarowana oliwą z oliwek z kawałkami buffalo mozzarelli i posiekaną rzodkiewką, ogórkiem i marchewką, bawi się najświeższymi smakami. My mówimy: nie wahaj się, smakuj!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 kromki tostów lub chleba
1buffalo mozzarella lub burrata
2 rzodkiewki
1 marchewka
1/4 ogórka
1 cebula dymka
1/4pęczka bazylii
1 cytryna
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

375 Kalorie
16 g Węglowodany
27 g Tłuszcze
15 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Ogórek, dymkę i rzodkiewkę umyć. Obierz marchewki. Pokrój wszystko w bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Odsączyć mozzarellę buffalo. Bazylię umyć i osuszyć.
Oznacz jako zakończone
2.

Zamarynować

Wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok i skórkę z cytryny, rzodkiewkę, ogórek, marchewkę, sól i pieprz. Odstawić na bok.
Oznacz jako zakończone
3.

Opiec tosty

Posmaruj kromki tostów pozostałą oliwą i usmaż na patelni lub na grillu kontaktowym na złoty kolor.
Oznacz jako zakończone
4.

Tost rzodkiewkowy

Na tostach rozsmarować połowę warzywnej marynaty. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posmarować pozostałym dressingiem, posypać bazylią, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF