Zapiekany ser feta

Zapiekany ser feta jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo oczaruje gości. Nadaje się jako przystawka, ale także jako lekki posiłek, na przykład do filmu. Wystarczy włożyć do piekarnika ser feta z czosnkiem, pomidorami, cebulą i innymi wybranymi przez siebie warzywami. Podawaj ją na gorąco, stawiając po prostu na stole z oliwą, solą, pieprzem i kilkoma ziołami. Niech każdy bierze tyle ile chce i kiedy chce. Czy to widelcem, czy mocząc chleb. Tak właśnie smakuje najlepiej.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g sera feta
150g pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1pęczek szałwii
2łyżki stołowe suszonego oregano
3łyżki oliwy
sól i pieprz do przyprawiania
Przybory
Miska zapiekana

Informacje żywieniowe

250 Kalorie
6 g Węglowodany
20 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Odsączyć fetę. Pomidory i paprykę umyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić ją w cienkie krążki. Oczyść cebulę i czosnek oraz pokrój je w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować piekarnik

Rozgrzać piekarnik górnym/dolnym ogrzewaniem 200°C.
Oznacz jako zakończone
3.

Napełnić naczynie do zapiekania

Umieść fetę na środku naczynia do zapiekania i ułóż wokół niej wszystkie pozostałe składniki oprócz szałwii. Doprawić oliwą, solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, aż wszystko będzie złotobrązowe, a feta miękka.
Oznacz jako zakończone
4.

Serwuj

Umyj i osusz szałwię. Rozsmarować na fecie i podawać na gorąco z pieczywem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF