Quesadilla

Quesadilla to prawdziwy meksykański klasyk i szybki codzienny posiłek. Weź dwie tortille, włóż między nie ser i wybrane przez siebie dodatki, niech to wszystko opiecze się na patelni. Serowe quesadilly są też świetne jako przystawka lub przekąska między dużymi posiłkami. Z meksykańskimi klasykami zapunktujesz na przyjęciu, przy stołach bufetowych, a nawet jako szybki lunch do pracy. Dziś przygotujemy wersję wegetariańską z kukurydzą i papryką. Jednak na quesadilly można położyć prawie wszystko, na co ma się ochotę. Dobrym wyborem jest tu również kurczak, mięso mielone, wszelkiego rodzaju warzywa i wiele innych. Po prostu spróbuj! Wskazówka: Do quesadilli świetnie pasuje pyszny dip z kwaśnej śmietany!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 tortille pszenne
150 g sera Gouda lub Emmental lub sera według preferencji
1 czerwona papryka
100 g kukurydzy
1 cebula dymka
1łyżka oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
płatki chili opcjonalnie

Informacje żywieniowe

506 Kalorie
33 g Węglowodany
28 g Tłuszcze
26 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Ser zetrzeć na tarce. Umyj paprykę i cebulę dymkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić ją na małe kostki. Cebulę dymkę w drobne krążki. Wysuszyć kukurydzę.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmażyć quesadilly

Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Na patelni ułożyć tortillę pszenną. Na wierzchu ułożyć ser, paprykę, kukurydzę i cebulę dymkę. Doprawić solą, pieprzem lub płatkami chili. Gdy ser zacznie się topić, na wierzchu ułóż drugą pszenną tortillę, lekko ją dociśnij i odwróć całość. Smażyć przez 2 - 3 minuty, aż tortilla będzie złotobrązowa, a ser całkowicie roztopiony. Pokrój quesadillę na ćwiartki lub szóstki i ciesz się nią.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF