Dip z czosnku niedźwiedziego
Dip z czosnku niedźwiedziego to jedno z naszych absolutnie ulubionych wiosennych dań. Czosnek niedźwiedzi ma sezon od około końca marca do początku maja i jest silnie aromatyczny. Tym bardziej, że wykorzystujemy ten przysmak w niezwykle prostym i szybkim dipie. Przygotuj go jako niskotłuszczowy z twarogu i z odrobiną serka śmietankowego. Ewentualnie można użyć jogurtu, kwaśnej śmietany lub mascarpone.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 1pęczek czosnku niedźwiedziego | |
| 300 g twarogu beztłuszczowego | |
| 100 g twarogu beztłuszczowego | |
| 1 bio cytryna | |
| 1łyżka oliwy z oliwek | |
| sól i pieprz do smaku | 
Przybory
| Mikser | 
Informacje żywieniowe
					101
											Kalorie
									
							
					3 g
											Węglowodany
									
							
					7 g
											Tłuszcze
									
							
					7 g
											Białka
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Przygotuj składniki
Czosnek niedźwiedzi umyć, osuszyć i grubo posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć połowę soku.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
			Wymieszać dip
Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i miksuj na najwyższym ustawieniu przez około 1 minutę, aż powstanie kremowy dip. Dopraw solą i pieprzem.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.