Dip z czosnku niedźwiedziego
Dip z czosnku niedźwiedziego to jedno z naszych absolutnie ulubionych wiosennych dań. Czosnek niedźwiedzi ma sezon od około końca marca do początku maja i jest silnie aromatyczny. Tym bardziej, że wykorzystujemy ten przysmak w niezwykle prostym i szybkim dipie. Przygotuj go jako niskotłuszczowy z twarogu i z odrobiną serka śmietankowego. Ewentualnie można użyć jogurtu, kwaśnej śmietany lub mascarpone.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1pęczek czosnku niedźwiedziego | |
300 g twarogu beztłuszczowego | |
100 g twarogu beztłuszczowego | |
1 bio cytryna | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Mikser |
Informacje żywieniowe
101
Kalorie
3 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Czosnek niedźwiedzi umyć, osuszyć i grubo posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć połowę soku.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać dip
Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i miksuj na najwyższym ustawieniu przez około 1 minutę, aż powstanie kremowy dip. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.