Dip z czosnku niedźwiedziego

Dip z czosnku niedźwiedziego to jedno z naszych absolutnie ulubionych wiosennych dań. Czosnek niedźwiedzi ma sezon od około końca marca do początku maja i jest silnie aromatyczny. Tym bardziej, że wykorzystujemy ten przysmak w niezwykle prostym i szybkim dipie. Przygotuj go jako niskotłuszczowy z twarogu i z odrobiną serka śmietankowego. Ewentualnie można użyć jogurtu, kwaśnej śmietany lub mascarpone.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1pęczek czosnku niedźwiedziego
300 g twarogu beztłuszczowego
100 g twarogu beztłuszczowego
1 bio cytryna
1łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przybory
Mikser

Informacje żywieniowe

101 Kalorie
3 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Czosnek niedźwiedzi umyć, osuszyć i grubo posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć połowę soku.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać dip

Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i miksuj na najwyższym ustawieniu przez około 1 minutę, aż powstanie kremowy dip. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF