Placki z batatów

Placki z batatów są genialne. Na ciepło czy na zimno, jako danie główne czy przekąska: te małe smakołyki są zawsze pyszne. Dodatkowo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Lubimy smażyć placki z batatów na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu do minimum, możesz upiec je we frytkownicy na gorące powietrze. Nie martw się, w ten sposób też będą chrupiące. Oczywiście, wszystko zależy od Ciebie! Przy okazji, te małe kąski są wegańskie. Polecamy naszą wegańską kwaśną śmietanę lub wegański sos czosnkowy. Razem są po prostu jedną bajką.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g słodkich ziemniaków
1 ziemniak woskowy
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
5łyżek wody
3łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2pęczka pietruszki
2łyżeczki soli morskiej
1łyżeczka curry w proszku
1łyżeczka mielonej papryki
3łyżki oleju roślinnego
Sól i pieprz do smaku
Przybory
Tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

312 Kalorie
47 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Wszystko zetrzeć na drobno. Zmielone siemię lniane mieszamy z wodą i wstawiamy do lodówki. Umyj, osusz i drobno posiekaj nać pietruszki (zachowaj część pietruszki do dekoracji).
Oznacz jako zakończone
2.

Suszenie warzyw

Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie umieść go w czystej ścierce i dokładnie wysusz.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować placki

Warzywa wymieszać z siemieniem lnianym, skrobią i przyprawami i uformować z nich placki tej samej wielkości. Spłaszcz je lekko w dłoni.
Oznacz jako zakończone
4.

Usmażyć placki

Rozgrzej patelnię i umieść w niej trochę oleju roślinnego. Placki smażymy stopniowo, aż będą złote z obu stron.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF