Gulasz rolnika

Gulasz farmerski: Smaczny gulasz z mięsem mielonym, ziemniakami, papryką i pomidorami. Gotuje się go raz lub dwa razy, jest bardzo prosty w przygotowaniu i można się nim delektować samemu, ale ja robię go z dodatkiem. Gulasz farmerski jest naprawdę uniwersalny i starcza nawet na 3 dni. Idealny, jeśli nie chcesz codziennie gotować. My lubimy używać wędzonej mielonej papryki i chili. To nada jej dodatkowego zinga, a uzyskany smak będzie jeszcze bardziej pikantny. Lubimy podawać z nim obfite pieczywo, na przykład nasz chleb ziemniaczany z boczkiem.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g mielonej wołowiny
800 g ziemniaków
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1/2pęczka pietruszki
1łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1łyżeczka chili w proszku
500 ml wywaru warzywnego
1łyżka oleju roślinnego
2łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
Przybory
Duży garnek lub naczynie do zapiekania

Informacje żywieniowe

368 Kalorie
30 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
20 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść ziemniaki, paprykę, pomidory i pokrój wszystko w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Tostowanie składników

Rozgrzej olej roślinny w naczyniu do pieczenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż się rozpadnie. Dopraw chili i mieloną papryką. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy i smażymy przez kolejne 5 minut. Podawaj z bulionem warzywnym.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie gulaszu farmerskiego

Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, ziemniaki, tymianek i pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby większą ilością chili i mielonej papryki.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Weganie mogą zastąpić mięso mielone popularnym zamiennikiem mięsa.
 Zapisz jako PDF