Sałatka Kritharaki
bardzo łatwe
Sałatka Kritharaki jest idealna na grilla czy nawet na poprawę humoru w ciągu dnia. Kritharaki to grecki makaron przypominający większe ziarna ryżu. Nazywany jest również orzo lub risoni. Smaczny, mały makaron doskonale łączy się ze świeżymi składnikami, takimi jak pomidory, cebula czy ogórek. Doprawiona odrobiną cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, sałatka ta z pewnością uświetni Twój następny bufet. Dlaczego nie spróbować prawie już teraz?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g makaronu kritharaki | |
1/2 ogórka | |
200 g pomidorków koktajlowych | |
150 g sera feta | |
100 g czarnych oliwek bez pestek | |
1/2 czerwonej cebuli | |
1/2pęczka naci pietruszki | |
2łyżki oliwy | |
1łyżka soku z cytryny | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
207
Kalorie
26 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
8 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Ugotować makaron
Makaron Krtharaki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z 1 łyżką oliwy. Pozwól mu ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj składniki
Ogórki, pomidory i nać pietruszki umyć. Pokroić wszystko na małe kawałki. Fetę odsączyć i pokruszyć. Oliwki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić na drobno.
Oznacz jako zakończone
3.
Ułożyć sałatkę
Wymieszać wszystkie składniki razem. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jako alternatywa dla podstawowego dressingu, do tej sałatki świetnie pasuje również jogurtowy dressing!
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.