Sałatka Kritharaki

Sałatka Kritharaki jest idealna na grilla czy nawet na poprawę humoru w ciągu dnia. Kritharaki to grecki makaron przypominający większe ziarna ryżu. Nazywany jest również orzo lub risoni. Smaczny, mały makaron doskonale łączy się ze świeżymi składnikami, takimi jak pomidory, cebula czy ogórek. Doprawiona odrobiną cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, sałatka ta z pewnością uświetni Twój następny bufet. Dlaczego nie spróbować prawie już teraz?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g makaronu kritharaki
1/2 ogórka
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
100 g czarnych oliwek bez pestek
1/2 czerwonej cebuli
1/2pęczka naci pietruszki
2łyżki oliwy
1łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

207 Kalorie
26 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
8 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ugotować makaron

Makaron Krtharaki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z 1 łyżką oliwy. Pozwól mu ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj składniki

Ogórki, pomidory i nać pietruszki umyć. Pokroić wszystko na małe kawałki. Fetę odsączyć i pokruszyć. Oliwki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić na drobno.
Oznacz jako zakończone
3.

Ułożyć sałatkę

Wymieszać wszystkie składniki razem. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jako alternatywa dla podstawowego dressingu, do tej sałatki świetnie pasuje również jogurtowy dressing!
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF