Grillowany ser halloumi

Halloumi w marynacie cytrynowo-bazyliowej

Naszym ulubionym przepisem na grillowany ser halloumi jest marynowanie go w pysznej i aromatycznej marynacie cytrynowo-bazyliowej. Najlepiej zamarynuj ser dzień wcześniej, aby naprawdę wchłonął wszystkie smaki. Następnie umieść go na grillu, aby uzyskać ładne ślady grillowania na serze i dobry smak! Chcesz dowiedzieć się więcej o halloumi? Zapoznaj się z naszym wspaniałym przewodnikiem: Ser halloumi to skarb z Grecji, zapoznaj się z nim!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
600 g halloumi
1 cytryna
1/2pęczka bazylii
4łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przybory
Grill Można również przygotować halloumi na patelni.

Informacje żywieniowe

561 Kalorie
5 g Węglowodany
45 g Tłuszcze
33 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Bazylię umyj, osuszy i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Pokrój halloumi w pożądany kształt.
Oznacz jako zakończone
2.

Marynowanie halloumi

Umieść wszystkie składniki w zamykanej torebce lub szczelnej misce, dodaj sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszaj. Marynować przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzej grill

Rozgrzej grill do 170°C.
Oznacz jako zakończone
4.

Grillowany ser halloumi

Umieść halloumi na ruszcie grillowym i grilluj z obu stron przez 3-5 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF