Baba Ganoush

Orientalna rozkosz

Baba Ganoush pochodzi z Libanu i jest aromatycznym wegańskim dipem. Pasta z bakłażana składa się głównie z grillowanych lub pieczonych bakłażanów i tahini (zwanej również tahiną), pasty sezamowej. W naszym przepisie pokazujemy, jak łatwo można przygotować Baba Ganoush. Pyszny dip można również udekorować do smaku. My użyliśmy kilku pestek granatu i świeżej pietruszki. Jednak odrobina soku z cytryny, różne niezmielone przyprawy lub inne posypki również wyglądają dobrze. Wypróbuj to! BTW: Baba Ganoush to arabskie imię i dosłownie oznacza “zepsuty ojciec”. To, jakie wnioski z tego wyciągniesz, pozostawiamy tobie. Sprawdzonym duetem jest Baba Ganoush i falafel.

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 bakłażany
3 ząbki czosnku
1łyżeczka kminu rzymskiego
60 g tahini
4łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
sól i pieprz do smaku
50 g pestek granatu opcjonalnie, do dekoracji
Przybory
Mikser
lub blender zanurzeniowy

Informacje żywieniowe

280 Kalorie
9 g Węglowodany
23 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Piecz bakłażany

Nakłuj bakłażany widelcem i piecz na grillu lub w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 175°C, w trybie pośrednim. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj Baba Ganoush

Bakłażany przepołów, wydłub miąższ i dokładnie wymieszaj z czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Podawaj z natką pietruszki i pestkami granatu.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF