Stek z tuńczyka sous vide

Steki z tuńczyka przygotowane metodą sous vide: proste, skuteczne i kulinarne doświadczenie. Stek z tuńczyka się nie przypieka – w zależności od upodobań idealna temperatura rdzenia to od 48 do 54°C. Możesz to łatwo osiągnąć, korzystając z procesu powolnego gotowania Sous Vide. Najprostszym rozwiązaniem są więc kuchenki Sous Vide firmy Klarstein. Tuńczyk pakowany próżniowo doskonale rozwija swój aromat i jest niesamowicie miękki. Dzięki naszej recepturze pokażemy Ci, jak swoimi kulinarnymi umiejętnościami możesz zaimponować rodzinie, przyjaciołom i gościom. Miłego gotowania!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 steki z tuńczyka ok. 250 g każdy
1łyżka masła
Przybory
Sous Vide Stick

Informacje żywieniowe

379 Kalorie
0 g Węglowodany
19 g Tłuszcz
52 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj wodną kąpiel

Rozgrzej kąpiel wodną do 44°C.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj tuńczyka

Opłucz tuńczyka zimną wodą, osusz i zamknij próżniowo w torebce.
Oznacz jako zakończone
3.

Gotowanie sous vide

Umieść woreczek próżniowy z tuńczykiem w łaźni wodnej i gotuj przez 36 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Smażenie ryby

Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Wyjąć tuńczyka z woreczka i obsmażyć go z obu stron. Każdą przez około 15 sekund. Serwować natychmiast.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze są przybliżone na podstawie wymienionych składników. Możliwe, że w rzeczywistości będą się one różnić.
 Zapisz jako PDF