Mleko ryżowe jest świetną alternatywą dla mleka krowiego. Ma lekko słodki smak i pasuje do wszystkiego. Dzięki naszemu przepisowi unikasz dodatków, które zwykle znajdują się mleku ryżowym ze sklepu. Mleko świetnie nadaje się do wegańskich wypieków i gotowania, robienia gorących napojów, przygotowywania zup grzybowych czy gorących kaszek i wielu innych.
Ryż jest łatwo strawnym ziarnem, dzięki czemu wegańska alternatywa mleka jest fantastycznym wyborem dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi. Ponadto ryż jest bezglutenowy i nie uczula, więc mleko ryżowe nadaje się do niemal każdej diety. Ten przepis może być przygotowany z brązowego lub białego ryżu. Kolejna zaleta: odrobina wanilii lub cynamonu dodaje mleku ryżowemu pikanterii. Wypróbuj to!
Informacje żywieniowe
125
Kalorie
25 g
Węglowodany
0 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować ryż
Umyj ryż i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie urządzenia do mleka
Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera.
Oznacz jako zakończone
3.
Nastawić maszynę do mleka
Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program do ziaren. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka ryżowego. Z tego przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Ugotuj dodatkowy ryż z wyprzedzeniem, zapakuj go w porcje 100 g w małe plastikowe torebki bezpieczne dla żywności i zostaw w zamrażarce, aby później zrobić z niego mleko ryżowe. Gdy ryż będzie potrzebny, wystarczy go rozmrozić.