Chleb z chia
bardzo łatwe
Chleb chia ze słonecznikiem to chyba najłatwiejszy chleb, jaki znajdziecie w naszym czasopiśmie. Ponieważ przygotowujemy go w naszym robocie kuchennym GrandPrix, nie musi wyrastać i nie potrzebuje wstępnie rozgrzanego piekarnika. Rzeczywiście, jest on gotowy niemal bez pracy. Wystarczy włożyć składniki do robota kuchennego, uruchomić program do wyrabiania ciasta, przełożyć do formy na chleb i upiec – to wszystko. Bez wyrabiania, bez wyrastania – a mimo to Twój chleb z chia i słonecznikiem będzie chrupiący na zewnątrz i puszysty w środku. Oczywiście, jeśli nie macie w domu termoobiegu takiego jak nasz GrandPrix, możecie zmiksować składniki w klasyczny sposób w ręcznym blenderze lub własnymi rękami. Spróbuj i przekonaj się, jak szybkie i łatwe może być pieczenie chleba!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej | |
500 ml wody | |
2łyżeczki soli | |
42 g świeżych drożdży | |
20 g białego octu winnego | |
65 g nasion chia | |
80 g nasion słonecznika |
Pomoce
Zapiekana misa | |
GrandPrix opcjonalnie |