Chleb z chia

Chleb chia ze słonecznikiem to chyba najłatwiejszy chleb, jaki znajdziecie w naszym czasopiśmie. Ponieważ przygotowujemy go w naszym robocie kuchennym GrandPrix, nie musi wyrastać i nie potrzebuje wstępnie rozgrzanego piekarnika. Rzeczywiście, jest on gotowy niemal bez pracy. Wystarczy włożyć składniki do robota kuchennego, uruchomić program do wyrabiania ciasta, przełożyć do formy na chleb i upiec – to wszystko. Bez wyrabiania, bez wyrastania – a mimo to Twój chleb z chia i słonecznikiem będzie chrupiący na zewnątrz i puszysty w środku. Oczywiście, jeśli nie macie w domu termoobiegu takiego jak nasz GrandPrix, możecie zmiksować składniki w klasyczny sposób w ręcznym blenderze lub własnymi rękami. Spróbuj i przekonaj się, jak szybkie i łatwe może być pieczenie chleba!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
500 ml wody
2łyżeczki soli
42 g świeżych drożdży
20 g białego octu winnego
65 g nasion chia
80 g nasion słonecznika
Pomoce
Zapiekana misa
GrandPrix opcjonalnie

Informacje żywieniowe

167 Kalorie
22 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki umieścić w robocie GrandPrixie. Zamknąć pokrywę i uruchomić program Ciasto. Ewentualnie wymieszać wszystkie składniki ręcznie lub mikserem ręcznym.
Oznacz jako zakończone
2.

Upiec chleb

Formę do pieczenia chleba natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do nienagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C górny/dolny ogień przez 45-55 minut. Po około 20 minutach pieczenia naciąć nożem powierzchnię wzdłuż.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF