Mleko z orzechów laskowych

Mleko z prażonych orzechów laskowych ma szczególnie okrągły smak! Intensywny aromat prażonych orzechów laskowych i delikatna kremowa konsystencja sprawiają, że jest to szlachetny przysmak. To mleko jest gwiazdą wśród domowych mlek orzechowych. Kawa, cappuccino, owsianka, musli, ciasto, lody – do czegokolwiek go użyjesz, smakuje wyśmienicie i nadaje Twoim wyrobom wyjątkowy smak.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
80 g orzechów laskowych
1szczypta soli morskiej
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
3łyżeczki kokosowego kwiatowego cukru lub innej substancji słodzącej
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

194 Kalorie
7 g Węglowodany
16 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować orzechy laskowe

Rozgrzej piekarnik do 170°C i rozłóż orzechy na blasze do pieczenia. Piec 10-15 minut. Obserwuj je uważnie w ostatnich minutach, żeby się nie przypaliły. Rozłóż orzechy na czystym ręczniku i usuń skórki.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj maszynę do produkcji mleka

Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić do miski na mieszanie.
Oznacz jako zakończone
3.

Nastawić maszynę do mleka

Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program dla orzechów. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można spożywać od razu. W szczelnym pojemniku mleko z orzechów laskowych zachowa świeżość w lodówce przez 3 do 5 dni.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Jedna porcja odpowiada ok. 200 ml mleka z orzechów laskowych. Z tego przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF