Pesto Rosso
bardzo łatwe
Domowe Pesto Rosso jest szybkie i łatwe do przygotowania i stanowi idealny dodatek do świeżo ugotowanego makaronu. Ketchup naprawdę nie może się z nim równać. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miksera i zmiksować do uzyskania idealnej konsystencji, a następnie dodać oliwę. To wszystko, co trzeba zrobić! Oprócz tego, że doprawi Twój makaron, jest też idealnym prezentem. Wystarczy ładnie zapakować. Zakładając, że najpierw nie zjesz wszystkiego sam.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 g suszonych pomidorów w oleju | |
30 g orzeszków piniowych | |
50 g parmezanu | |
1/2pęczka bazylii | |
2 ząbki czosnku | |
100 ml oliwy | |
sól i pieprz do smaku |
Pomoce
GrandPrix opcjonalny | |
lub Mikser |
Informacje żywieniowe
128
Kalorie
3 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Pomidory odsączyć. Bazylię umyć i osuszyć. Obrać czosnek.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać pesto
Wszystkie składniki oprócz oliwy umieść w pojemniku miksera i miksuj przez 10 sekund na wysokich obrotach. Za pomocą szpatułki wycisnąć wszystkie składniki. Stopniowo dodajemy oliwę i ponownie krótko blendujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Pesto w szczelnych pojemnikach zachowa się do dwóch tygodni w lodówce.