Szaszłyki z tofu

Szaszłyki z tofu w marynacie orzechowej z grilla: Tak to się robi!

Szaszłyki z tofu są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo chrupiące na grillu. Tym razem przetestowaliśmy wersję z marynatą kokosowo-orzechową, która przypomina nam nieco wegańską wersję klasycznych indonezyjskich szaszłyków saté. Oczywiście naszym ulubionym dodatkiem jest kremowy sos orzechowy! Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich gości pysznym wegetariańskim BBQ!

Chcesz dowiedzieć się więcej o grillowaniu? Być może zainteresuje Cię nasz przewodnik na temat: Grillowanie przy użyciu grilla gazowego!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g tofu
1łodyga trawy cytrynowej opcjonalny
1łyżka oleju roślinnego
1łyżka masła orzechowego
20 g świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1łyżka pasty curry
1łyżka curry w proszku
2łyżka mleka kokosowego Najlepiej używać kremu, czyli twardszej części.
Podawaj z
1 porcją sosu orzechowego
Przybory
4 Szaszłyki wykonane z drewna lub metalu

Informacje żywieniowe

157 Kalorie
6 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Zawiń tofu w ręczniki kuchenne na pół godziny, aby odessać nadmiar płynu. Obierz i zetrzyj imbir i czosnek. Umyj i drobno posiekaj trawę cytrynową.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj marynatę

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
Oznacz jako zakończone
3.

Marynowanie tofu

Pokrój tofu w kostkę o boku około 1 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).
Oznacz jako zakończone
4.

Grilluj szaszłyki

Nabij 4-5 kawałków tofu na szpadki. Grilluj na rozgrzanym grillu na bezpośrednim ogniu przez około 3 minuty ze wszystkich stron. Podawaj szaszłyki z sosem orzechowym.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF