Sos orzechowy

Szybko i łatwo przygotuj domowy sos orzechowy

Sos orzechowy jest integralną częścią kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza indonezyjskiej. Klasycznie podaje się go do szaszłyków satay. Jednak pasuje on również do wielu innych potraw. Czy wiesz, że możesz szybko i łatwo przygotować sos orzechowy w domu? Możesz podawać go z szaszłykami z tofu, sałatką tęczową lub sajgonkami.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4łyżki masła orzechowego
1łyżki oleju sezamowego
2łyżki sosu sojowego
1/2 limonki
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

358 Kalorie
8 g Węglowodany
30 g Tłuszcze
12 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Sos orzechowy

Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dodaj sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby rozcieńcz odrobiną sosu sojowego lub wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF