Lasagne jako syta zupa
bardzo łatwe
Syta zupa w stylu lasagne: z mięsem lub bez
Czy sycąca zupa w stylu lasagne to dla Ciebie zupełna nowość? Najwyższy czas, abyś natknął się na nasz przepis. Zamiast starannego przechowywania, składniki lasagne są po prostu wkładane do garnka i gotowane jak odżywcza zupa. Przepis ten można łatwo przyrządzić również z ulubionymi warzywami. Która wersja bardziej ci się podoba? Mięsna czy wegetariańska? Szukasz inspiracji na kolejne przepisy odpowiednie na szybką kolację? Sprawdź nasze archiwum przepisów!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
10 plastrów lasagne | |
450 g mielonej wołowiny lub mielonych warzyw | |
500 ml bulionu wołowego lub warzywnego | |
1 cebula | |
5 ząbków czosnku | |
1puszka pomidorów grubo krojonych | |
1puszka odsączonych pomidorów | |
150 ml śmietany | |
1 1/2łyżki cukru | |
1/2pęczka bazylii | |
1łyżka oregano | |
Sól i pieprz do smaku |
na ozdobu
100 g mozzarelli | |
100 g ricotty | |
1/2pęczka bazylii |
Informacje żywieniowe
400
Kalorie
36 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
27 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Obierz cebulę i czosnek, umyj i osusz bazylię. Wszystko drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Podsmażenie
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na dużym ogniu. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotować zupę
Zmniejszyć ogień do średniego. Dodaj pokrojone i odsączone pomidory, bulion i cukier. Dobrze wymieszać. Połam lasagne na kawałki i wymieszaj. Gotować na małym lub średnim ogniu przez około 25 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Oznacz jako zakończone
4.
Doprawianie
Dodać śmietanę i doprawić zupę do smaku. Umyj, osusz i pokrój bazylię w paski. Podawać zupę lasagne w głębokich talerzach z ricottą, mozzarellą i bazylią.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.