Cukiniowe frytki z frytkownicy beztłuszczowej

Domowe cukiniowe frytki z frytkownicy beztłuszczowej

Frytki z cukinii są idealne jako przekąska na wieczór filmowy. Jednak świetnie nadają się również jako dodatek. Są gotowe w mniej niż godzinę i będziesz mile zaskoczony tym, jak doskonale chrupią. Zadba o to specjalna panierka z mąki panko, przypraw i, na życzenie, parmezanu. Jeśli chcesz, aby frytki z cukinii były wegetariańskie lub wegańskie, zalecamy pominięcie parmezanu lub zastąpienie go wegańskim serem. Tak przy okazji: Na tym zdjęciu podaliśmy paluszki z cukinii z naszym pysznym Baba Ganoush. Idealne połączenie!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 cukinie
30 g mąki panko lub bułki tartej
3łyżki oliwy z oliwek
1łyżka mąki kukurydzianej
1łyżeczka czosnku w proszku
1łyżeczka mielonej papryki
30 g parmezanu opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

186 Kalorie
11 g Węglowodany
13 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Umyj cukinię i pokrój na frytki. Umieść je w misce i przykryj papierem kuchennym. Suszyć przez około 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Panierowanie cukinii

Panierować cukinię w skrobi. Następnie wymieszać z oliwą z oliwek, panko, mieloną papryką, parmezanem, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie frytek

Umieść frytki na patelni frytkownicy beztłuszczowej i smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Aby frytki z cukinii były jak najbardziej chrupiące, po pokrojeniu zawiń cukinię w rolkę kuchenną i pozostaw na 20 minut do odsączenia.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF