Lasagne jako syta zupa

Syta zupa w stylu lasagne: z mięsem lub bez

Czy sycąca zupa w stylu lasagne to dla Ciebie zupełna nowość? Najwyższy czas, abyś natknął się na nasz przepis. Zamiast starannego przechowywania, składniki lasagne są po prostu wkładane do garnka i gotowane jak odżywcza zupa. Przepis ten można łatwo przyrządzić również z ulubionymi warzywami. Która wersja bardziej ci się podoba? Mięsna czy wegetariańska? Szukasz inspiracji na kolejne przepisy odpowiednie na szybką kolację? Sprawdź nasze archiwum przepisów!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
10 plastrów lasagne
450 g mielonej wołowiny lub mielonych warzyw
500 ml bulionu wołowego lub warzywnego
1 cebula
5 ząbków czosnku
1puszka pomidorów grubo krojonych
1puszka odsączonych pomidorów
150 ml śmietany
1 1/2łyżki cukru
1/2pęczka bazylii
1łyżka oregano
Sól i pieprz do smaku
na ozdobu
100 g mozzarelli
100 g ricotty
1/2pęczka bazylii

Informacje żywieniowe

400 Kalorie
36 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
27 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Obierz cebulę i czosnek, umyj i osusz bazylię. Wszystko drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Podsmażenie

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na dużym ogniu. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotować zupę

Zmniejszyć ogień do średniego. Dodaj pokrojone i odsączone pomidory, bulion i cukier. Dobrze wymieszać. Połam lasagne na kawałki i wymieszaj. Gotować na małym lub średnim ogniu przez około 25 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Oznacz jako zakończone
4.

Doprawianie

Dodać śmietanę i doprawić zupę do smaku. Umyj, osusz i pokrój bazylię w paski. Podawać zupę lasagne w głębokich talerzach z ricottą, mozzarellą i bazylią.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF