Grill-Tipps: Mann steht am Grill und grillt für seine Freunde

Grillowanie to najlepsza letnia zabawa! Grilluj jak profesjonalista

Grillowanie to jeden z najlepszych sposobów na spędzenie czasu w lecie, a także świetny sposób biesiadowania. Przyjrzeliśmy się, jak zostać prawdziwym mistrzem grillowania. Pomożemy wybrać grill, poradzić sobie z przygotowaniem i zakupem, a także zebraliśmy triki, które sprawią, że wszystko będzie idealnie grillowane i smaczne. Nie zapomnieliśmy też ani o trikach na nielubiane sprzątanie i, jak zawsze, mamy też zapas przepisów. Czy to brzmi dobrze? Rozpocznij z nami sezon grillowy i nie przegap naszych porad dotyczących grillowania!

Zawartość: Grillowanie to najlepsza letnia zabawa! Grilluj jak profesjonalista

  1. Wybór odpowiedniego grilla
  2. Miejsce do grillowania
  3. Co jest w dzisiejszym menu?
  4. Dodatki? Tak, proszę!
  5. Zakupy na grillowanie
  6. Przygotowanie to połowa sukcesu
  7. Teraz zacznie być gorąco: grillujemy
  8. Czy został jeszcze jakiś deser?
  9. Wykorzystywanie resztek: aby niczego nie wyrzucać
  10. Porządek jest koniecznością: Jak łatwo wyczyścić grill

Wybór odpowiedniego grilla

Zacznijmy od początku. Nie masz jeszcze grilla lub chcesz kupić nowy? Pytanie brzmi: “Który grill jest dla mnie najlepszy?” Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy podstawowe kategorie: grille gazowe, grille na węgiel drzewny i grille elektryczne. Wszystkie mają swoje zalety i często decyzja zależy od osobistych preferencji.

Który grill jest dla mnie odpowiedni?

Grillowanie na węglu drzewnym to klasyka, której wielu mistrzów grillowania nie odpuszcza. Powód? Dym z drewna nadaje potrawom wyjątkowy aromat. Jednak grillowanie na gazie zyskuje na popularności. Dzięki prostej obsłudze i szybkiemu nagrzewaniu wstępnemu z pewnością ma swoje zalety. Grill elektryczny wyróżnia się przede wszystkim tym, że prawie nie dymi i nie ma zapachu. Z wyjątkiem grillowanych smakołyków, oczywiście. Dlatego nadaje się również do użytku w pomieszczeniach. Ponadto szybko się nagrzewa i jest łatwy w użyciu.

Jak już wspomnieliśmy, wielu entuzjastów grillowania lubi grille węglowe. Powodem jest unikalny aromat dymu grillowanych potraw. Jednak to nie typ źródła ciepła decyduje o smaku, ale jego intensywność. W związku z tym można również uzyskać uczucie zadymienia, grillując w wysokich temperaturach. Zwłaszcza mięso w ten sposób się lekko “przypali” i będzie czuć dym. Jeśli zadymienie jest tym, czego szukasz w swoim grillu, Twój grill powinien być w stanie osiągnąć temperaturę 250°C lub wyższą bez problemów.

Zależy od rodzaju grillowania

Klasyczne grillowanie to przygotowywanie żywności bezpośrednio nad źródłem ciepła w wysokiej temperaturze w krótkim czasie. Najczęściej w ten sposób przygotowywane są różnego rodzaju kiełbaski, kurczaki i oczywiście steki. Jednak wiele rodzajów mięs, a także innych produktów do grillowania, wymaga grilla, na którym można ustawić kilka stref grzewczych i który ma pokrywę, aby utrzymać ciepło przy grillu.

Ten rodzaj grilla nazywany jest klasycznym amerykańskim grillem. Aby uzyskać niepowtarzalny aromat przygotowywanych potraw, zwyczajowo stosuje się wędzarnię, w której temperatury są znacznie niższe. W ten sposób przygotowywane są tak zwane longjobs, czyli na przykład żeberka, wieprzowina, boczek itp.

Jeśli używasz grilla na węgiel drzewny, przygotujesz longjobs, umieszczając węgle tylko po jednej stronie grilla lub układając je bardziej na skraju niż na środku. W przypadku grilla gazowego z co najmniej 2-3 palnikami można łatwo kontrolować strefy ciepła, włączając tylko 1-2 palniki. Stworzysz bezpośrednią i pośrednią strefę ciepła.

Akcesoria do kuchni z grillem na zewnątrz

Czy wiesz, że grillowanie to nie tylko umieszczanie mięsa i warzyw na ruszcie? Obecnie dostępne są kuchnie zewnętrzne i wiele akcesoriów, dzięki którym można przygotować na grillu niemal wszystko. Niezależnie od tego, czy są to piekarniki holenderskie, żeliwne patelnie, tace do grillowania, patelnie do chleba czy płyty grillowe: akcesoria dają możliwość przeniesienia grillowania na wyższy poziom.

Wskazówki dotyczące grillowania: Odpowiednie akcesoria do grillowania, które zapewnią niezapomniane wrażenia z grillowania

W piekarniku holenderskim można na przykład grillować i gotować zupy, pierogi, warstwowe mięsa, sosy i wiele więcej. Dzięki żeliwnej płycie grillowej można bezproblemowo przygotować jajka lub naleśniki.

Miejsce do grillowania

Gdzie postawić kącik do grillowania? Odpowiedź jest dość prosta. Większość ludzi woli grillować w ogrodzie lub na balkonie. Ale grillowanie to także świetna zabawa na kempingu lub w dowolnym miejscu na świeżym powietrzu. Zawsze upewnij się, że grillowanie jest dozwolone w danym miejscu. Istnieją kompaktowe i praktyczne grille mobilne zaprojektowane specjalnie dla poszukiwaczy przygód.

Grill należy zawsze ustawiać w taki sposób, aby stał równo i nie mógł się przewrócić. Jeśli to możliwe, powinien być osłonięty od wiatru i oddalony o co najmniej 2 metry od łatwopalnych przedmiotów, szklanych tablic itp.

Na przykład, jeśli grillujesz na tarasie i chcesz uniknąć plam tłuszczu na podłodze, zaleca się użycie maty do grillowania. Jako mistrz grillowania powinieneś mieć również dużo miejsca do grillowania. Odpowiedni sprzęt, taki jak rękawice do grillowania, szczypce do grillowania i tym podobne, również powinien mieć stałe miejsce przy grillu. Narzędzia muszą być zawsze “pod ręką”.

Co jest dziś w menu?

Najważniejsze pytanie: Co chcesz grillować? Menu grilla i ilość przygotowywanych potraw powinny być dostosowane do gości. Czy wszyscy jedzą mięso, czy są wśród nich wegetarianie lub weganie? Jeśli nie masz pewności, lepiej zapytaj gości z wyprzedzeniem. Po zapoznaniu się ze wszystkimi wymaganiami i życzeniami można zdecydować się na odpowiednią ilość. Na przykład można liczyć na około 500 g mięsa na osobę. Prawda jest jednak taka, że nawet zagorzali mięsożercy mogą nie lubić każdego rodzaju mięsa.

Nasza rada to robić zakupy tak, aby każdy znalazł coś dla siebie i mieć plan B na wypadek, gdyby był potrzebny. Na końcu naszego artykułu znajdziesz wskazówki, jak wykorzystać resztki i nie marnować niepotrzebnie jedzenia.

Zawsze możesz dostosować przepisy do swoich potrzeb, zwłaszcza szaszłyki. Czy chcesz dodać do niego kurczaka, pieczarki lub nawet coś owocowego, jak mango lub ananas? Pozwól swojej kreatywności przejąć kontrolę.

Marynowanie. Wszystko, co można dostać w swoje ręce! Smakołyki z grilla będą jeszcze ciekawsze, jeśli stworzysz własną marynatę. Zostaniesz nagrodzony przez gości, którzy nagle milkną, chwalą i dziękują.

Tofu, feta czy halloumi to wegetariańskie i bardzo smaczne alternatywy dla mięsa. Można umieścić je na tackach do grillowania lub zawinąć w folię aluminiową z olejem, przyprawami i ziołami do grillowania (najlepiej w strefie pośredniej) i przygotować prawdziwy przysmak. Podobnie jak mięso, tofu należy wcześniej zamarynować, aby smaki mogły odpowiednio wsiąknąć.

Dodatki? Tak, proszę!

Dla większości ludzi przystawki są integralną częścią grillowania. Czy to sałatki, pieczywo, ziemniaki w dowolnej postaci czy przystawki z grilla: dla nas kolorowe dodatki są tym, co sprawia, że grill jest grillem. Na stole pełnym obfitych przysmaków nie może zabraknąć domowych dipów i sosów. W naszych przepisach znajdziesz wiele inspiracji. Nasze najpopularniejsze to:

Zakupy na grillowanie

Zaplanuj zakupy na grilla tak, abyś mógł kupić wszystko, ale nie kupuj zbyt wcześnie. Mięso, ryby i inne przysmaki muszą być zawsze świeże. Dlatego zalecamy zakupy 1-2 dni przed imprezą grillową. Czas ten jest wystarczający do przygotowania ciasta na placki z grilla, marynowania mięsa i warzyw oraz przygotowania szaszłyków.

Porady dotyczące grillowania: Wskazówki dotyczące zakupów

Jeśli chodzi o mięso i ryby, należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość i pochodzenie. Dlatego zalecamy zakupy u rzeźnika lub u sprzedawcy ryb. Jakość mięsa jest szczególnie ważna podczas grillowania. Liczba, o której już wspomnieliśmy: Około 500 g mięsa/ryby na osobę jest regułą. Nie oznacza to jednak, że na każdą osobę musi przypadać pół kilograma każdego rodzaju mięsa. Kupuj mięso ostrożnie i zastanów się, ile naprawdę potrzebujesz, a co możesz zamrozić lub wykorzystać później.

Oczywiście należy również zadbać o świeżość warzyw, ziół i innych składników. Rób zakupy w mniejszych lokalnych sklepach lub tych, które specjalizują się w produktach ekologicznych. W zależności od przepisu, warto również zwrócić uwagę na wielkość składników. Na przykład w przypadku nadziewanych grzybów można również użyć ręcznie zebranych i wystarczająco dużych grzybów. Zaplanuj więc dokładnie, co chcesz zrobić ze swoim jedzeniem, a następnie wybierz je starannie.

Przygotowanie to połowa sukcesu

Wskazówki dotyczące grillowania: Marynowanie mięsa w odpowiednim czasie

Ta zasada dotyczy również grillowania. Od marynowania mięsa po nakrycie stołu: jeśli wszystko dobrze przygotujesz, grillowanie będzie naprawdę łatwe. Zaczyna się od wczesnych zakupów. Ale do tego przejdziemy za chwilę.

Przygotuj składniki do grillowania

Po zakupie mięsa, warzyw i dodatków należy dobrze przygotować grillowanie. Jeśli przygotowujesz własne marynaty lub przyprawy na smarowanie, pamiętaj, że potrawy muszą marynować się przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przygotuj wszystko tak, aby składniki można było przenieść z miski na grill. Oznacza to, że przed grillowaniem należy:

  • Odpowiednio wcześniej zamarynować zarówno mięso, jak i ryby
  • Umyć, posiekać i przyprawić warzywa
  • Przygotować szaszłyki
  • Zagnieść mieszanki i ciasta na placki, klopsiki i inne potrawy
  • Nadziewanie warzyw (takich jak grzyby, papryka lub pomidory)
  • Marynować fetę, tofu lub halloumi

Oczywiście również niektóre dodatki wymagają czasu na przygotowanie:

  • Ciasto (na przykład na chleb, bagietkę, bułki do hamburgerów lub focaccię)
  • Sałatki i dressingi należy przygotowywać oddzielnie i mieszać dopiero podczas grillowania
  • Przygotowanie dipów i pozostawienie ich w lodówce, aby smaki lepiej się połączyły

Wszystko to można zrobić przed grillowaniem. W zależności od tego, dla ilu osób grillujesz, będziesz potrzebować więcej lub mniej czasu. Podczas samego grillowania zwykle nie ma tyle miejsca na przygotowanie i wykończenie, co w kuchni. Należy o tym pamiętać podczas przygotowań.

Przygotowanie miejsca do grillowania

A propos miejsca do grillowania. Powinieneś go również przygotować. Wspomnieliśmy wyżej, że rękawice i szczypce do grillowania są niezbędne. Przygotuj również obracaki lub miski do mięsa, a także inne przybory, aby nie mieć niepotrzebnego stresu podczas procesu grillowania.

Niektóre grille posiadają dodatkową półkę lub nawet blat roboczy. Jest to bardzo praktyczne, ponieważ pozwala optymalnie zaaranżować przestrzeń. Jeśli nie masz takiego miejsca, możesz ustawić mały stolik, na którym możesz przygotować różne talerze, sztućce lub marynaty. Powinieneś także mieć przygotowane serwetki lub rolkę kuchenną na wypadek, gdyby coś poszło nie tak.

Tuż przed grillowaniem

Czy goście już zaczynają przychodzić? Na wstępie należy wyjąć gotowe do grillowania potrawy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową w momencie umieszczania ich na grillu. Ogrzane w ten sposób będą lepiej przyrządzone i smaczniejsze. Można również przygotować na stół sosy i dipy lub rozsmarować dressingi na sałatkach.

Jeśli jesteś mistrzem grillowania, rozważ założenie fartucha. Kilka tłustych plam jest zwykle nieuniknionych. Inaczej, jesteśmy pewni, że jesteś teraz przygotowany na wszystkie scenariusze!

Teraz robi się gorąco: grillujemy

Wskazówki dotyczące grillowania: Porady podczas grillowania

Zaczynamy! Goście przybyli, stół jest nakryty, przystawki są na stole. Grillowanie w zasadzie nie jest takie trudne. W końcu jedzenie przygotowuje się w podobny sposób jak na patelni. Oczywiście jest kilka różnic. Aby nic Cię nie zaskoczyło, oto nasze wskazówki dotyczące grillowania:

  • Zawsze rozgrzewaj grill: rozpoczynaj grillowanie dopiero wtedy, gdy grill osiągnie pożądaną temperaturę. Grille gazowe zazwyczaj posiadają termometr wbudowany w pokrywę. W przypadku grilla na węgiel drzewny można rozpocząć, gdy na węglach utworzy się biała warstwa popiołu.
  • Naoliw ruszt grilla: Przed rozgrzaniem rusztu grilla (żeliwnego lub ze stali nierdzewnej) spryskaj go lub posmaruj olejem roślinnym. Zapobiega to przywieraniu potraw i znacznie ułatwia grillowanie. WAŻNE: Należy używać oleju roślinnego lub lnianego. Nigdy nie używaj oliwy z oliwek, która ma niski punkt dymienia i żółknie w wysokich temperaturach, ma ostry smak i nieprzyjemny zapach. W temperaturze powyżej 180°C wszystkie zdrowe składniki oliwy ulegają spaleniu i powstają substancje rakotwórcze, takie jak akroleina.
  • Używaj stref grillowania: jak wspomniano, możesz pracować z różnymi strefami ciepła na grillach gazowych i węglowych. Jedna strefa z ogrzewaniem bezpośrednim i jedna strefa z ogrzewaniem pośrednim dają możliwość przygotowania idealnego posiłku. Na przykład kurczaka lub steki grilluj w strefie bezpośredniego ogrzewania. Gdy uzyskają ładną skórkę, można przenieść je do drugiej strefy i pozwolić im tam odpocząć. Przygotowuj potrawy, które mogą się łatwo przypalić w strefie pośredniej. A jeśli coś zostanie zrobione zbyt wcześnie, umieść to w strefie pośredniej, a jedzenie będzie gorące nawet po pewnym czasie.
  • Grillowanie ze strukturą: Nie wrzucaj na grilla wszystkiego na chybił trafił. Zawsze podawaj te same produkty z tymi samymi produktami. Te, których przygotowanie zajmuje więcej czasu, są najpierw umieszczane na grillu. W ten sposób można je śledzić i zmniejszyć ryzyko przypalenia lub wyschnięcia. Również ważne: Wielu wegan i wegetarian nie lubi grillowania potraw wegetariańskich i mięsnych na tym samym grillu lub patelni. Dlatego warto wcześniej zapytać gości o ich zdanie i w razie potrzeby podzielić grill na co najmniej dwie strefy. W takim przypadku przydatna może okazać się druga para szczypiec.
  • Używaj odpowiedniego sprzętu: używaj obracaka do przygotowywania placków i innych płaskich potraw. W przypadku kiełbasek, steków itp. użyj klasycznych szczypiec do grillowania. Zapomnij o widelcu. Jeśli przekłujesz mięso, aby je obrócić, soki wypłyną z mięsa i będzie ono suche.
  • Kontroluj temperaturę: kontroluj temperaturę grilla czy samego grillowanego mięsa. Zwłaszcza jeśli wcześniej nie grillowałeś zbyt często, warto mieć pod ręką termometr do mięsa. W ten sposób można zdjąć jedzenie z grilla, gdy jest idealnie upieczone. Aby było to jeszcze łatwiejsze, podsumowaliśmy najczęstsze temperatury wewnątrz mięsa w prostej tabeli:
  • Odpoczynek to podstawa sukcesu: dotyczy to oczywiście ciebie jako mistrza grillowania, ale także twojego mięsa. Po zdjęciu steków i innych kawałków mięsa z grilla zalecamy pozostawienie ich na około 3 minuty przed pokrojeniem. Dzięki temu soki mięsne będą miały wystarczająco dużo czasu, aby równomiernie rozprowadzić się w mięsie, zapewniając lepszy smak.

Deser z grilla

Słodkie grillowanie: Grillowane owoce są przedstawione na żeliwnych płytkach.

Możesz być pewien, że po pysznym grillu pojawia się legendarne zdanie: “Mam ochotę na coś słodkiego!” Aby naprawdę zachwycić swoich gości, przygotuj deser bezpośrednio na grillu. To naprawdę jest możliwe i jest to jest prawdziwa bomba. Niezależnie od tego, czy jest to grillowany melon, banany nadziewane czekoladą czy grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi – deser z grilla jest zawsze czymś wyjątkowym.

Grillowany ananas ze słodką polewą karmelową to również prawdziwa uczta. Dzięki odpowiednim akcesoriom, takim jak żeliwne patelnie, możesz rozszerzyć swoje możliwości i serwować naleśniki, tosty francuskie lub ciasta z grilla.

Wykorzystywanie resztek: aby niczego nie wyrzucać

Zawsze staramy się zestawić nasze menu tak, aby było jak najmniej odpadów. Filozofia Zero Waste jest bardzo bliska naszemu sercu. Jednak podczas brunchu, grilla czy obfitego śniadania zawsze coś zostaje. Dlatego przedstawiamy nasze wskazówki, jak zamienić resztki z jednego dnia w gwiazdę dnia następnego!

  1. Po pierwsze: sałatki z ziemniakami, makaronem lub ryżem smakują jeszcze lepiej następnego dnia. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce i delektuj się nimi w mniejszych porcjach. Jednak nawet te przysmaki powinny być spożywane w ciągu 3 dni. Nie odkładaj niepotrzebnie sałatek liściastych z dressingami. Jeśli pozostaną resztki, wraz z innymi składnikami można przygotować kolejną sałatkę następnego dnia.
  1. Prawdopodobnie najważniejsza rzecz: mięso. Przyznajemy, że zimna i pomarszczona parówka czy kiełbasa nie jest już zbyt smaczna. Jednak mięso z karkówki, grillowany drób i wiele innych może być jeszcze używanych. Pokrój mięso na małe kawałki i wymieszaj z ugotowanym ryżem lub makaronem na patelni. Drób może być przypieczony i podawany jako gwiazda na kanapce. Bądźcie kreatywni!
  1. Wiele osób wyrzuca chleb, bułki, a nawet bagietki po grillowaniu. Jednak w twoim przypadku może być inaczej! Większość pieczywa można wykorzystać następnego dnia. Albo skrop je odrobiną wody i upiecz ponownie. Lub pokroić bagietki i je obłożyć. Podgrzej je krótko w piekarniku, a otrzymasz prawdziwe pyszności.
  1. Wiele dipów jest pysznych na kromce chleba na śniadanie następnego dnia. Niektóre, takie jak te z suszonymi pomidorami, marchewką lub papryką, stanowią świetny sos do makaronu po grillowaniu. Wystarczy dodać odrobinę śmietany do gotowania, pomidorów lub podobnych składników, a dip można podawać z makaronem.

Porządek jest koniecznością: wyczyść grill

Łatwe czyszczenie grilla

Wszystko jest zjedzone, resztki są ułożone, a goście są najedzeni i zadowoleni To świetnie! Pozostawiłeś brudny i tłusty grill? Nie martw się, szybko rozwiążesz nawet tę drobną niedogodność.

Czyszczenie grilla gazowego

Jeśli grillujesz na grillu gazowym, szybko pokochasz pirolizę. Brzmi to skomplikowanie? Nie, to wcale nie jest skomplikowane. Jest to proces wypalania grilla. Wystarczy ustawić grill na maksymalną temperaturę, zamknąć pokrywę i czekać. Ekstremalne ciepło wewnątrz grilla po prostu spala cały tłuszcz i resztki jedzenia. Po około 20 minutach wyłącz grill i wyczyść ruszty stalową szczotką, aby pozbyć się wszelkich pozostałości. Grille gazowe są zazwyczaj wyposażone w tacę ociekową. Należy je również od czasu do czasu wyciągnąć i wyczyścić. Niektóre z nich można nawet myć w zmywarce.

Jeśli posiadasz grill gazowy z żeliwnymi rusztami, nigdy nie myj ich mydłem i detergentem. Za każdym razem, gdy grillujesz, tworzą grubszą patynę (cienką warstwę tłuszczu), która chroni materiał przed rdzą. Jest ona niszczona przez mydło. W celu konserwacji rusztów można je regularnie malować lub spryskiwać ogniotrwałym olejem lub sprayem olejowym. Najlepiej zrobić to, gdy grill ostygnie po użytkowaniu.

Czyszczenie grilla węglowego

W przypadku grilla na węgiel drzewny najlepiej jest najpierw wychłodzić ruszt, aż osiągnie temperaturę umożliwiającą trzymanie go w dłoni. Popularna rada dotycząca czyszczenia rusztów ze stali nierdzewnej: zawiń ruszt w gazetę i zwilż ją. Następnie można go łatwo wyczyścić za pomocą gąbki i preparatu do mycia naczyń. Zasadniczo obowiązuje tu zasada odwrotna do rusztów żeliwnych: stal nierdzewną można czyścić gąbką i mydłem, aż znów zacznie błyszczeć i lśnić. Ponieważ stal nierdzewna jest z natury odporna na korozję, nie trzeba się tym martwić.

Oprócz metody gazetowej istnieje wiele innych pomysłów na czyszczenie rusztu grilla. Niektóre z nich to: soda oczyszczona i cytryna, cola, soda oczyszczona, ocet i wiele innych. Tak czy inaczej, naszym celem jest namoczenie, a następnie spłukanie przy niewielkim wysiłku. Ponieważ wszyscy wiemy, że namoczony to w połowie spłukany, prawda?

A teraz: hurra do grillowania!!!

Jeśli masz nieodpartą ochotę na grillowanie, wybierz odpowiedni grill, nie zapomnij o odpowiednich akcesoriach i zainspiruj się naszymi przepisami. Życzymy dobrej zabawy i smacznego!

Written by:

Svenja lubi skupiać się na najdrobniejszych szczegółach w kuchni. Od przekąsek i szybkich przepisów aż po wielodaniowe menu testuje wszystko, aby było idealne.