zazvor

Imbir odświeża i wspomaga zdrowie

Przyprawa i lekarstwo – imbir to nieodłączny element każdej kuchni. Dlaczego jest taki zdrowy? Jako aromatyczna bulwa nadaje potrawom egzotyczny pikantny smak, a jednocześnie dostarcza cennych witamin i minerałów.

Imbir w dowolnym momencie

W postaci proszku pokrojony na małe kawałki lub starty – imbir zawsze dodaje potrawom aromatycznego smaku. Można nim doprawiać zupy, sałatki, a nawet śniadania. Pobudza krążenie krwi i naprawdę nas przebudzi. Jeśli zrobisz herbatę z imbirem lub dodasz jego kawałek do płatków owsianych, uruchomisz swój metabolizm.

Może Cię zainteresować: Co może zaoferować czajnik?

I nie tylko to, drobno starty imbir jest przyjemnym dodatkiem do ciasta. Pobudza kubki smakowe nie tylko przy słonych potrawach, ale jest też smaczny w deserach. To słodkie przysmaki nabierają owocowo-aromatycznej ostrości, która tworzy nieodparty smak.

Jak przyprawy?

Imbir to kreatywna przyprawa
źródło: shutterstock.com

Smak imbiru można ogólnie określić jako ostry i świeży, ale różni się on w zależności od kraju pochodzenia. Ten z Nigerii charakteryzuje się ostrością, imbir jamajski ma intensywny, pikantny smak, a imbir chiński urzeka pełnym owocowym aromatem. Okres zbioru wpływa również na smak tej pikantnej bulwy: im później zostanie zebrana, tym jest ostrzejsza. Jeśli nie lubisz, aby jedzenie było gorące, ale wolisz świeże i delikatne, imbir gotuj lub piecz tylko przez krótki czas.

Imbir jest ochroniarzem Twojego zdrowia

Lecznicze działanie imbiru jest tak różnorodne, jak jego smak. Działa stymulująco na układ odpornościowy, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom i infekcjom grypowym. Nawet przy bólu w gardle imbir przynosi ulgę. Ponadto olejki eteryczne działają kojąco na żołądek oraz łagodzą nudności i uczucie ciężkości. Zawarte w imbirze ostre składniki gingerolu i shogaolu uruchamiają metabolizm, a tym samym wspomagają krążenie krwi.

Wypróbuj te przepisy

Keď primiešate trochu zázvoru do svojej ovsenej kaše pripravenej cez noc, metabolizmus ráno aktivujete hneď dvojnásobne. Počas chladných dní je zas horúci citrón so zázvorom a škoricou hrejivou vitamínovou bombou. Nápoj si ľahko pripravíte v kanvici na čaj Sencha. V lete môžete aj svoje šťavy a smoothie zdokonaliť trochou zázvoru. Kokosovo-zázvorové muffiny stoja tiež za malý hriech! Vďaka kokosu získava jemné pečivo mierne exotickú arómu, ktorá je zázvorom rafinovane zdôraznená.