Utrzymanie porządku w lodówce dzięki naszym wskazówkom to nie wiedza

Odpowiednie ułożenie żywności w lodówce jest niezwykle ważne nie tylko z estetycznego punktu widzenia, ale także dla jej długowieczności. Mając uporządkowaną lodówkę, będziesz też mniej marnować, bo będziesz mieć doskonały przegląd tego, co masz i co trzeba jak najszybciej zużyć. Jak uporządkować lodówkę?

Porządek w lodówce dzięki strefom

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje jedzenie przetrwa jak najdłużej i mieć na nie oko, podziel swoją lodówkę na kilka stref. Dobrym wyborem w tym przypadku jest na przykład kompaktowa lodówka Spitzbergen Uni, w której wszystko będzie miało swoje miejsce. Jak więc prawidłowo rozmieścić jedzenie?

źródło: Shutterstock

Drzwi lodówki

Temperatura w drzwiach lodówki jest dość wysoka i może sięgać nawet 15°C. Dlatego dobrze jest trzymać tu napoje, które chcemy tylko delikatnie schłodzić, czyli butelki i puszki z wodą lub winem. Do drzwi wkładamy też konserwy, masło i jajka.

Porządek w lodówce dzięki plastikowym pudełkom?

Jak ilustrują piktogramy, plastikowe pudełka na dole lodówki przeznaczone są na ogół do przechowywania owoców i warzyw. Dzięki temperaturze 10°C i obecności oświetlenia LED mają one idealne warunki do zachowania odpowiednich wartości odżywczych i świeżości.

Może Cię zainteresować: Jak prowadzić gospodarstwo domowe zero waste

Dolna półka

Z temperaturą około 2°C jest to najzimniejsze miejsce w lodówce nadające się do przechowywania surowego mięsa, ryb i owoców morza. Można w nich również przechowywać żywność, którą planujemy schłodzić przez dłuższy czas.

Środkowa półka

Środkowa część lodówki utrzymuje stałą temperaturę około 5°C, dzięki czemu nadaje się do przechowywania produktów mlecznych, wędlin z odpowiednią gwarancją i innych trwałych składników. Dobrym pomysłem jest umieszczenie tutaj żywności, która nie jest jeszcze rozpakowana.

Utrzymanie porządku w lodówce pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze.
źródło: Shutterstock

Górna półka

Górna część lodówki oferuje temperaturę około 8 °C. Dzięki temu jest to idealna przestrzeń do przechowywania gotowych dań lub otwartej trwałej żywności. W obu przypadkach pamiętaj, aby przechowywać je w słoikach lub pudełkach, aby uniknąć dostępu powietrza i przedwczesnego zepsucia.

Więcej informacji o tym, jak być odpowiedzialnym za środowisko, można znaleźć na naszej stronie Bądź bardziej odpowiedzialny, bądź bardziej ECO.